По време на войната срещу Украйна Русия е демонстрирала неспособността си да потиска противовъздушната отбрана на противника, въпреки че НАТО смяташе, че има такива възможности. Както съобщава кореспондентът на Укринформ, това е заявил бившият върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа, генерал в оставка Филип Брийдлав по време на Варшавския форум по сигурността.

"Руските ВВС се оказаха неспособни да завладеят господство във въздушното пространство на Украйна“, заяви американският генерал.

Според него една от причините Русия да не направи това е успешната и ефективна работа на ВВС на Въоръжените сили на Украйна. Те, тъй като са много по-малки от руснаците, успяха да "успеят да скрият своите възможности и местоположение“ и да "осуетят всички руски усилия за установяване на господство във въздуха“. "Все по-малките въздушни сили бяха използвани много ефективно и създадоха много проблеми на Русия при въздушни удари“, заяви Брийдлав.

Той посочи, че в първите дни на инвазията "Русия е използвала стотици ракети, но много от тях не са уцелили никъде, защото Украйна непрекъснато мести своите средства за противовъздушна отбрана“.

Според него подобно успешно маневриране на украинските системи за ПВО е станало възможно до известна степен благодарение на помощта на западните разузнавателни служби.

Освен това генералът отбеляза, че украинските ВВС, предвид много по-малкия брой самолети, също "не са хабили сили на онези места, където са знаели, че няма да могат да направят всичко добре“.

Отделно бившият върховен главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа посочи, че Русия е загубила способността си да изпълнява задачата за потискане на противовъздушната отбрана на противника (SEAD, Потискане на противовъздушната отбрана на противника). "Но също така Русия показа, че е загубила набора от умения, които смятахме, че притежава. Тук използваме термина SEAD. Вярвахме, че Русия все още има способността да изпълни тази задача. Но ако ги е имала, досега да го е показала. Защото руснаците не са демонстрирали способността да проследяват, установяват, поразяват и унищожават украински зенитно-ракетни системи“, заяви Брийдлав.

Пенсионираният генерал Филип Брилдейв, който ръководил силите на НАТО в Европа през 2013-2016 г., сега е една от най-влиятелните фигури в експертните среди на Вашингтон, която заема активна позиция в подкрепа на Украйна. Миналия месец Брийдлав, сред 12 други уважавани американски експерти, отправи открит призив към Белия дом да увеличи военната помощ за въоръжените сили на Украйна.