Управляващата коалиционна партия в Словакия предложи изменение на закона за неправителствените организации, което ще въведе етикетирането на организации, получаващи над 5000 евро годишно чуждестранно финансиране, като "подкрепени от чужбина организации“ – ход, критикуван от словашките неправителствени организации, които призовават правителството да не да следва примера на унгарския премиер Виктор Орбан, пише Euractiv.

Изменението, предложено от управляващата коалиция SNS, което има за цел да подобри прозрачността на дейността на НПО, може също така да промени съдържанието на годишния отчет на НПО и публикуваните данни за дарителите.

"Целта на това предложение е да се повиши прозрачността на финансирането на НПО, което е ключов елемент за укрепване на общественото доверие в НПО, чрез публикуване на информация за дарения и дарители, ако размерът им надвишава еднократна или кумулативна сума, определена от закона“, се казва в обяснителната бележка към изменението.

Предлага се и разширяване на възможността за принудително прекратяване на дейността на обществените сдружения при нарушаване на някоя от новите разпоредби на закона. Министерството на вътрешните работи може също да бъде упълномощено да разпусне такива организации, ако те не изпълнят задължението да подават годишен отчет в Регистъра за финансова отчетност.

Във вторник Словашката камара на неправителствените организации с нестопанска цел призова правителството на премиера Роберт Фицо да отхвърли предложението, заявявайки, че то е "дискриминационно и нарушава както словашкото, така и европейското законодателство“.

"Предложението на SNS е повече или по-малко идентично с унгарския закон за неправителствените организации, финансирани от чужбина. То ограничава свободното движение на капитали в рамките на ЕС и следователно противоречи на неговите учредителни договори, които имат предимство пред нашите закони", заяви Катарина Баткова, адвокат и един от авторите на жалбата.

През 2017 г. Унгария прие подобен закон за НПО, финансирани от чужбина, който изисква определени категории НПО, получаващи над 24 000 евро годишно чуждестранно финансиране, да се регистрират и да се идентифицират като "организации, подкрепяни от чужбина“.

Унгария беше принудена да отмени закона през 2021 г. след официално уведомление от Европейския съюз и след като Съдът на ЕС го отмени, заявявайки, че подобни ограничения нарушават правото на ЕС.

Новопредложеното изменение е в съответствие с обещанията, дадени от правителството на Фицо в миналото.

Когато новоизбраното словашко правителство подписа коалиционно споразумение през октомври 2023 г., Фицо каза: "Това бележи края на управлението на политическите НПО в Словакия“, добавяйки, че всяка НПО с чуждестранно финансиране "трябва да бъде определена като чужд агент“.

В момента изменението е на етап междуведомствени консултации. Ако бъде приет, той може да влезе в сила от 1 януари 2025 г.

На 9 февруари словашкият парламент гласува промяна в наказателния кодекс и премахване на специалната прокуратура, която разследва тежки престъпления и корупция - законодателство, което беше остро критикувано в страната и в ЕС.