Протестиращи фермери хвърляха цвекло и тор по полицията, а стотици трактори отново блокираха улици близо до централата на Европейския съюз в Брюксел, където министрите на земеделието от страните-членки провеждат заседание за кризата, предизвикала протести през последните месеци, отбелязва Associated Press.

Земеделците протестират срещу прекомерна бюрокрация и нелоялните търговски практики, както и срещу засилените екологични мерки и евтиния внос от Украйна. "Нека си изкарваме прехраната с нашата професия“, гласи един от банерите върху трактор, блокирал главна пътна артерия в града, осеяна със сено, картофи, яйца и тор.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да задържи фермерите и около 250 трактора на разстояние по време на срещата на министрите. Властите в Брюксел призоваха хората да избягват посещение в града и да работят дистанционно, ако това е възможно.

С протести, провеждащи се от Финландия до Гърция, Полша и Ирландия, фермерите вече спечелиха отстъпки от ЕС и националните власти, от разхлабване на контрола във фермите до отслабване на правилата за пестицидите и околната среда.

Приемането на плана на ЕС за по-добро опазване на природата и борба с изменението на климата бе отложено за неопределено време в понеделник, което подчертава влиянието на протестите върху политиката.