Филипините водят преговори за закупуване на руско гориво и други стоки в съответствие с националните си интереси, предаде ТАСС.  

Имаме нужда от нови източници на гориво. И това се отнася не само за горивата, но и за фуражите, торовете и други продукти, които са от решаващо значение за нас, каза филипинският президент Фердинанд Маркос-младши в интервю за Bloomberg в събота.

Президентът заяви, че на фона на антируските санкции "политическата страна на въпроса е малко деликатна, но въпреки това националните интереси са на първо място". Той добави, че страната е близо до сключване на споразумения с Русия и други държави.

Според Маркос Филипините вече не могат да разчитат на традиционните доставчици и преговарят с Русия и други държави. Това ще допринесе за диверсифициране на предлагането на селскостопански продукти и за поддържане на ниски цени. Правителството на Филипините следи отблизо цените в страната.

"Не можем да позволим те (цените) да се повишат така, че хората просто да не могат да си купуват храна, да не могат да плащат сметките си за ток или вода", добави той.

Инфлацията в страната отразява курса на щатския долар, Федералният резерв се държи "много, много агресивно", което принуждава филипинската централна банка също да повиши рязко лихвения процент, заяви президентът.