Федералната служба за безопасност (ФСБ) съобщи за задържането на петима граждани на Русия, трима граждани на Украйна и Армения в рамките на разследването на терористичната атака на Кримския мост, украинското военно разузнаване е посочено като организатор на терористичната атака, съобщава "Интерфакс“.

Задържаните са участвали в подготовката на престъплението, съобщиха от спецслужбите в сряда.

ФСБ съобщи, че съвместно със Следствения комитет е установено, че "организатор на терористичната атака на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти“.

Както установи разследването, взривното устройство е било замаскирано като рула със строително полиетиленово фолио на 22 палета с общо тегло 22770 кг и в началото на август "изпратено от пристанище Одеса до българския град Русе по договор № 02/. 08/2022 между Translogistik LLC UA“ (Киев) и "Baltex Capital S.A.“

"Гражданите на Украйна Цюркало Михаил Владимирович, роден през 1975 г., Ковач Денис Олегович, роден през 1979 г., Соломко Роман Иванович, 1971 г. р.н., граждани на Грузия Иносаридзе Сандро, брокер на име "Леван“ и гражданин на Армения Терчанян Артур, роден през 1985 г.

От 29 септември до 3 октомври 2022 г. в Ереван, на терминал Transalliance, товарът беше оформен съгласно правилата на ЕврАзЕС и документите бяха заменени, след което вече беше изпратен от GU AR GROUP LLC (Република Армения, Алаверди ) , а получателят LLC "Лидер" (Москва)", съобщават от специалната служба.

По-късно ФСБ отбеляза, че на 4 октомври с камион DAF, регистриран в Грузия, товарът е преминал руско-грузинската граница на ГКПП Верхни Ларс и на 6 октомври е бил доставен и разтоварен в базата за търговия на едро в Армавир в Краснодарския край.

"На 7 октомври тази година, със съдействието на Р. Соломко, гражданин на Украйна Злоб Владимир Василиевич, роден през 1987 г., и още петима установени граждани на Русия, документите за товара отново бяха променени, като подателят беше посочен LLC "ТЕК-34“ (Уляновск), а получателят е несъществуваща компания в Република Крим“, съобщава ФСБ.

Специалната служба заяви, че същия ден палетите са били натоварени в камиона на руския гражданин Юсубов Махир, роден през 1971 г., "който е тръгнал за Симферопол, а на 8 октомври 2022 г. в 06:03 ч., следвайки Кримския мост, той беше взривен“.

"В същото време контролът върху движението на товара по целия маршрут и контактите с участниците в престъпната транспортна схема се осъществяваше от служител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, който се представи като "Иван Иванович“, който използва за координация както виртуален анонимен номер, закупен в интернет, така и регистриран за гражданин на Украйна, жител на град Минск Кременчуг Андрейченко Сергей Владимирович, роден през 1988 г.", смятат от ФСБ.

Разузнавателната служба подчерта, че разследването на нападението продължава и всички негови организатори и съучастници, "включително чужди граждани, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с руското законодателство".

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ