Лидерът на Reform UK и сочен като един от идеолозите на Брекзит Найджъл Фараж заяви, че Западът е провокирал атаката на Русия срещу Украйна.

В интервю за BBC на политика бе припомнено, че през 2014 година той посочи руския президент Владимир Путин като световен лидер, на когото най-много се възхищава. "Казах, че не го харесвам като човек, но му се възхищавам като политически деец, защото успя да поеме контрола над правителството на Русия“, отговори той.

Фараж също беше помолен да коментира думите си от февруари 2022 година, когато нарече руската инвазия "следствие от разширяването на Европейския съюз и НАТО“.

Политикът подчерта, че от 90-те години на миналия век насам твърди, че постоянното разширяване на Алианса на изток е дало на Путин "извинение да каже на руския народ, че отново ще започне война“. "Ние провокирахме тази война. Разбира се, вината е [на Путин]“, добави той.

Британският вътрешен министър Джеймс Клевърли вече отговори на тези думи с коментар, че Фараж "повтаря подлото извинение на Путин за бруталната инвазия в Украйна“.