Представителите на президента на САЩ Джо Байдън и на Републиканската партия не успяха да постигнат напредък в последния кръг на преговорите за увеличаване на дълговия таван на правителството във вторник и няма никакви признаци, че ще успеят да го повдигнат от настоящите 31,4 трилиона долара и да избегнат изпадане в неплатежоспособност на най-могъщата държава в света, пише Reuters.

Двете партии остават дълбоко разделени относно това как да овладеят федералния дефицит, като демократите твърдят, че богатите американци и фирмите трябва да плащат повече данъци, докато републиканците искат съкращения на разходите.

Преговарящите от страна на Белия дом Шаланда Йънг, директор на Службата за управление и бюджет, и старши съветник на Белия дом Стив Рикети се срещнаха с колегите си републиканци за около два часа във вторник. Те си тръгнаха без съществени коментари пред медиите.

Министърът на финансите Джанет Йелън предупреди, че федералното правителство вече няма да разполага с достатъчно пари, за да плати всичките си сметки веднага след 1 юни, което ще доведе до фалит, който ще удари икономиката на САЩ и ще повиши разходите по заемите.

Републиканският преговарящ представителят Гарет Грейвс отбеляза преди срещата във вторник, че е видял малък напредък.

 "Не мисля, че нещата вървят добре“, заяви Грейвс пред репортери. "Те отказват наистина да променят траекторията, наистина да намалят разходите и това е червена линия“.

Байдън и Маккарти излязоха от среща в понеделник вечерта относно тавана на дълга, говорейки за необходимостта от намиране на двупартиен компромис, въпреки че се придържат към политики, които разкриват разделението между двете партии.

"Отново повторихме, че неизпълнението на задълженията е изключено и единственият начин да продължим напред е добросъвестно към двупартийно споразумение“, обясни Байдън в изявление след срещата в понеделник, която той нарече "продуктивна“.

Липсата на ясен напредък продължи да тежи на Уолстрийт, като борсовите индекси на САЩ започнаха с понижение във вторник сутринта и световните пазари бяха на ръба.

Байдън и демократите искат да замразят разходите през фискалната 2024 г. на нивата, приети през 2023 г., като твърдят, че това би представлявало съкращаване на разходите, тъй като бюджетите на агенциите няма да съответстват на инфлацията. Идеята беше отхвърлена от републиканците, които искат съкращения на разходите.

Байдън иска да намали дефицита, като повиши данъците за богатите и затвори данъчните вратички за петролната и фармацевтичната индустрия. Маккарти е категоричен, че няма да одобри увеличаване на данъците.

Ако и когато Байдън и Маккарти постигнат сделка, те пак ще трябва да убедят в нея своите фракции в Конгреса. Лесно може да отнеме седмица, за да премине сделка през Камарата на представителите и Сената, които ще трябва да одобрят законопроекта, преди Байдън да може да го подпише в закон.