Водещият преговарящ републиканец с администрацията на президента Джо Байдън за повишаване на тавана на дълга на федералното правителство на САЩ от 31,4 трилиона долара ( 57.08 трилиона лева) и избягване на катастрофален фалит е заявил пред репортери, че остават трудни въпроси, пише Reuters.

Времето е малко. Министерството на финансите на САЩ е заявило, че правителството няма да има достатъчно средства, за да плати всичките си сметки на 5 юни без действия на Конгреса, малко по-късен, но по-твърд краен срок от предишната прогноза за неизпълнение още на 1 юни.

И всяко принципно споразумение между президента демократ Джо Байдън и републиканеца от Конгреса Кевин Маккарти ще е началото на това, което лесно може да бъде едноседмичен процес на прокарване на законодателството през тясно и силно разделения Конгрес.

"Това са трудни неща. Не очаквах така да преминат последните часове и дни. Но стигаме до много тесен набор от проблеми, които трябва да бъдат разрешени“, е заявил представителят Патрик Макхенри, добавяйки, че основен фокус за републиканците остават съкращения на разходите. "Не можете да стигнете дотам, ако не се справите с трънливите проблеми по разумен начин.“

Републиканците в Камарата на представителите са заплашили да блокират всеки законопроект, който не отговаря на техните очаквания, включително рязко съкращаване на разходите.

Демократите също са заплашили да откажат подкрепа за някои от повдигнатите компромиси, особено около налагането на нови изисквания за работа на федералните програми за борба с бедността.

"Много е близо и аз съм оптимист“, е заявил Байдън пред репортери.

Републиканците контролират Камарата с разлика от 222-213, докато демократите държат 51-49 мнозинство в Сената, оставяйки тесен път за приемане на всяко споразумение между президента демократ и републиканския говорител.

Републиканците се опитаха да ограничат рязко държавните разходи през следващите 10 години, за да забавят растежа на дълга на САЩ, който сега е равен на годишното производство на икономиката.

Но условното споразумение вероятно няма да постигне целта им.

Двете страни постигнаха условно споразумение, което ще повиши тавана на дълга с достатъчно, за да покрие нуждите на страната от заеми до президентските избори през ноември 2024 г.

Това ще увеличи разходите за военните и грижите за ветераните и ще ги ограничи за много дискреционни вътрешни програми, според източници на медията, запознати с преговорите.

ПРЪПЪННИ ТОЧКИ

Републиканците отхвърлиха предложените от Байдън увеличения на данъците и нито една от страните не показа желание да поеме бързо развиващите се програми за здравеопазване и пенсиониране, които рязко ще увеличат дълга през следващите години.

Подписаната инфраструктура на Байдън и законите за зелена енергия ще останат непокътнати, докато Службата за вътрешни приходи ще види скорошното си увеличение на бюджета леко намалено.

Но програмите за защитна мрежа остават пречка. Републиканците искат да засилят изискванията за работа за здравния план Medicaid за бедните и програмата за хранителна помощ SNAP. Демократите заявяват, че това ще създаде повече бариери за хората, които вече се борят да свързват двата края.

И двете програми се разшириха драстично по време на пандемията от COVID-19, но бяха намалени през последните месеци.

Неуспехът на Конгреса да повиши тавана на дълга си преди 5 юни може да предизвика фалит, който да разтърси финансовите пазари и да изпрати Съединените щати в дълбока рецесия.

Няколко агенции за кредитен рейтинг заявиха, че са поставили Съединените щати на преглед за възможно понижаване, което би увеличило разходите за заеми и би подкопало позицията им като гръбнак на глобалната финансова система.

Подобно противопоставяне през 2011 г. накара Standard & Poor's да понижи рейтинга си за дълга на САЩ, което удари пазарите и изпрати разходите по заеми на правителството по-високо.