Сърбия тихомълком увеличава продажбите си на боеприпаси на Запада, които в крайна сметка отиват за защита на Украйна, въпреки че страната не се е присъединила към западните санкции срещу Русия, съобщава британският вестник The Financial Times.

След началото на войната в Украйна през 2022 година обемът на износа на боеприпаси от Сърбия за Украйна чрез трети страни възлиза на около 800 милиона евро, уточнява изданието.

"Това е част от нашето икономическо съживяване и е важно за нас. Да, ние изнасяме нашите боеприпаси. Не можем да изнасяме за Украйна или Русия... но имаме много договори с американци, испанци, чехи и др. .. Какво правят с тях след това в крайна сметка си е тяхна работа. Дори да знам [къде отиват боеприпасите], това не е моя работа. Моята работа е да се уверя, че боеприпасите ни са законни, за да можем да ги продадем... Трябва да се грижа за хората си, това е всичко. Това е всичко, което мога да кажа. Имаме приятели в Киев и Москва. Това са нашите славянски братя“, заяви сръбският президент Александър Вучич.

Сърбия не е член на НАТО или Европейския съюз и нейният народ отдавна таи сантиментални привързаности към Русия и недоволство от Запада след бомбардировките на НАТО през 1999 година. Белград също така разчита Москва да блокира международното признаване на Косово, коментират от редакцията.

Вучич устоя на натиска на Запада да приеме санкции срещу Русия и разрешава руски полети, въпреки че казва, че е ангажиран с членството на страната му в ЕС. Той също така се стреми да увеличи своите залози, като поддържа дистанция от Владимир Путин.

За Запада търсенето на подкрепа за Украйна стана по-важно от тласкането на националистическия лидер на Сърбия към демократични реформи, казват анализатори.

"Вучич мълчи за факта, че има подкрепа за Украйна, но не пряка“, казва Иван Вейвода, изследовател в Института за хуманитарни науки във Виена. "Той говори неясно. Очевидно е, че не иска да го признае – той иска неговата крайна десница да бъде щастлива – а всъщност Сърбия предоставя огромна помощ на Украйна в борбата й срещу Русия“.

Участието на Сърбия в доставките на боеприпаси за Украйна е толкова завоалирано, че официалните данни не го отразяват, смятат дипломати и анализатори. Въпреки че сръбските власти отбелязват, че оръжейната индустрия се развива бързо.