Конгресът на САЩ прие законодателство, което ще финансира ключови споразумения на САЩ с тихоокеански островни държави, което ще предизвика облекчение в целия Индийско-тихоокеански регион, след като предишни забавяния подкопаха усилията за противодействие на Китай, предава Financial Times.

В петък (8 март) Сенатът осигури финансиране в размер на 7,1 млрд. долара (12.92 млрд. лева) за период от 20 години за Договорите за свободно асоцииране (Cofa) - споразумение, което осигурява на САЩ изключителен военен достъп до Палау, Маршаловите острови и Федеративна република Микронезия в замяна на икономическа подкрепа.

Средствата са включени в пакет от разходи в размер на 460 млрд. долара (836.85 млрд. лева), предназначени да предпазят правителствените агенции от затваряне в полунощ.

Това се случи седмици след като те не бяха включени в друг законопроект, предизвиквайки безпокойство, че САЩ не спазват обещанията си да работят повече с партньорите си в Тихия океан.

Макар че трите островни държави са малки, те се простират на 4000 км през Тихия океан, като осигуряват критичен достъп на САЩ до операциите в Индийско-тихоокеанския регион и помагат за преодоляване на това, което Пентагонът нарича "тирания на разстоянието".

Те осигуряват място за базиране на ракети и радари за ранно предупреждение, както и място за изпитания на междуконтинентални балистични ракети. Сенатор Дан Съливан, републиканец от Аляска, който проявява голям интерес към Тихия океан, заяви, че е "важно" да се финансира Cofa. "Мрежата ни от партньори и съюзници - включително тези три островни държави в Тихия океан - са сред най-големите сравнителни предимства на страната ни спрямо диктатурите в Пекин, Москва и Техеран", е заявил той пред FT.