Съединените американски щати призоваха Украйна да спре атаките срещу руската енергийна инфраструктура, предупреждавайки, че ударите с дронове могат да повишат световните цени на петрола, както и цените на бензина в САЩ, което може да навреди на шансовете на президента Джо Байдън в борбата за преизбиране с бившия американски лидер Доналд Тръмп, пише Financial Times.

Многократни предупреждения от Вашингтон са били отправени към висши служители на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната (ГРУ), съобщиха източници на британското издание. И двете разузнавателни звена непрекъснато разширяват собствените си програми за дронове, за да нанасят удари по руски цели по суша, море и въздух от началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г.

Един човек заяви, че Белият дом става все по-разочарован от Украйна, чиито дронове са ударили петролни рафинерии, терминали, складове и съоръжения за съхранение в Западна Русия, парализирайки петролния й капацитет.

Русия остава един от най-големите износители на енергия в света, въпреки санкциите на Запада срещу нейния нефтен и газов сектор. Цените на петрола се повишиха с около 15% тази година до 85 долара за барел, тласкайки цените на горивата точно когато президентът на САЩ Джо Байдън започва кампанията си за преизбиране.

Вашингтон също е загрижен, че ако Украйна продължи да нанася удари по руски цели, включително много от тях, разположени на стотици километри от границата, Русия може да нанесе ответен удар по енергийната инфраструктура, на която Западът разчита. Това включва тръбопровода КТК, който пренася петрол от Казахстан през Русия до световния пазар. Западни компании, включително ExxonMobil и Chevron, използват тръбопровода, който Москва затвори за кратко през 2022 г.

"Ние не насърчаваме и не толерираме атаки в Русия“, заяви говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ. ЦРУ отказа коментар. В Киев представител на СБУ отказа коментар. Представители на Главното разузнавателно управление и кабинета на Володимир Зеленски не отговориха на искания за коментар.