Виетнам подобри отношенията си със САЩ до най-високото им ниво от десетилетия, като те се изравняват с тези с Китай. Така комунистическата страна и бивш враг на САЩ сега е приател на Вашингтон, в лицето на нарастващото влияние на Пекин в региона, пише Financial Times.

САЩ подписаха "всеобхватно стратегическо партньорство" със страната от Югоизточна Азия на 10 септември, след като президентът Джо Байдън пристигна в Ханой от Ню Делхи, където участва в срещата на върха на Г-20.

Символичното, но важно обявяване на партньорството, което е резултат от дългогодишно лобиране от страна на Вашингтон, издига САЩ с две нива нагоре в йерархията на двустранните връзки с Виетнам и поставя началото на нова историческа глава в отношенията между двете страни. Статутът е запазен само за Китай, Русия, Индия и от миналата година за Южна Корея. Виетнам дълго време избягваше този ход от страх да не разстрои Пекин.

Генералният секретар на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Чонг заяви, че партньорството на страната със САЩ е нараснало "лавинообразно", а Байдън заяви, че "Виетнам е решаваща сила в света и е ориентир в този жизненоважен регион".

Този ход е "повече от думи", заяви Джон Финер, заместник-съветник по националната сигурност на САЩ, който обяви стратегическото партньорство, докато Байдън летеше за Ханой. "В система като Виетнам това е сигнал за цялото им правителство, за цялата им бюрокрация, за дълбочината на сътрудничеството и съгласуването с друга държава."

Байдън пристигна във Виетнам след срещата на върха на Г-20, на която САЩ и други западни съюзници са принудени да направят компромиси по отношение на осъждането на Русия в съвместното изявление на блока, като част от нарастващите усилия на Вашингтон да намери повече допирни точки с развиващите се страни.

САЩ и техните съюзници отдават приоритет на работата с т.нар. глобален юг, за да помогнат за постигането на световен консенсус срещу войната на Русия в Украйна и като част от нарастващото международно съперничество с Пекин, най-важния чуждестранен партньор на Москва.

По подобен начин САЩ разглеждат развиващите се страни в Азия като изключително важни за противодействие на нарастващите амбиции на Китай в Индийско-Тихоокеанския регион. Виетнам се счита за фронтова държава, която се изправя срещу нарастващите амбиции на Китай в Южнокитайско море, където Пекин предявява мащабни претенции за суверенитет, което тревожи много от съседите му.

Байдън пропусна срещите на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия и на Източна Азия в Джакарта преди срещата на Г-20, за да избере пътуването до Виетнам в опит да покаже значението, което Америка отдава на отношенията си с Ханой.

Въпреки това имаше някои признаци на напрежение между двете страни, като Байдън повдигна въпроса за правата на човека "като приоритет" за администрацията, докато Тронг предупреди срещу намесата във вътрешните работи на Виетнам.

Повишаването на нивото на американско-виетнамските отношения се случва близо половин век след края на Виетнамската война, която е последвана от години на взаимно недоверие. След победата на комунистическата партия през 1975 г. Вашингтон е наложил търговско ембарго на Виетнам, което се е запазило до 1994 г.

Подобряването на партньорството е свързано както с грешните стъпки на Китай, така и с упоритостта на САЩ, заяви Питър Мъмфорд, анализатор за Югоизточна Азия в Eurasia Group.

"Китай се самонаранява стратегически", подчертава Мъмфорд, като посочи като пример засилването на сплашването на виетнамски кораби в Южнокитайско море. "Това е необичайна и значителна стъпка за Виетнам и е знак колко силно е желанието на Ханой да балансира връзките с Китай."

Кампанията за натиск на Пекин вече е приближила Филипините до САЩ, като по-рано тази година Манила разреши на Америка достъп до още четири от военните бази на страната.

Ходът на Виетнам вероятно ще предизвика безпокойство в Пекин. В началото на седмицата Китай изпрати високопоставен служител в Ханой в кратък срок преди планираното посещение на Байдън. Ръководителят на международния отдел на Китайската комунистическа партия Лиу Цзян Чао се срещна с Тронг и двамата се договориха да "затвърдят политическото взаимно доверие" по време на посещението.

"Това е решителна стъпка в орбитата на САЩ", заяви Саймън Тей, председател на Сингапурския институт по международни отношения. Въпреки безпокойството от Китай обаче Виетнам ще се стреми да запази неутралитет между двете свръхсили и разширява връзките си с други държави, не само със САЩ, добави той. Ханой посочи, че ще засили връзките си и с Австралия, Сингапур, Индонезия и Япония.

Новият статут на САЩ има не само отражение върху сигурността, като например потенциално сътрудничество в областта на отбраната, но и икономическо значение. Той позволява на двете страни да работят за по-нататъшно увеличаване на търговията и пазарните възможности, особено в ключови отрасли като полупроводниците.

От 90-те години на миналия век икономиката на Виетнам преминава от централизирана, контролирана икономика към по-отворен и капиталистически модел, а САЩ са най-големият й експортен пазар. Миналата година страната е най-бързо развиващата се икономика в Азия.

"Това надграждане не се отнася само до дипломацията или отбраната, но и до търговските отношения. Американската бизнес общност се надява да види в резултат на това продължаващо подобряване на тарифите и по-специално на трансфера на технологии и разузнавателни данни", заяви Грег Тестерман, председател на Американската търговска камара във Виетнам.

Последният бум в търговията между Виетнам и САЩ се дължи на компании, сред които Dell, Google, Microsoft и Apple, които разширяват дейността си или се установяват в югоизточната азиатска страна, за да диверсифицират веригите си за доставки, по-специално от Китай.

Очаква се големи американски технологични и производствени компании, включително групи за полупроводници, да присъстват на бизнес среща на 11 септември, тъй като Виетнам се стреми към повече високотехнологични и други инвестиции от САЩ.

През последните месеци обаче икономическите резултати на Виетнам са по-слаби, а износът е намалял с намаляването на световното търсене. Широкомащабната антикорупционна кампания и спадът в сектора на недвижимите имоти също засегнаха доверието на инвеститорите.