Русия е успяла да избегне санкциите за доставка на петрол от страните от Г-7 за повече от 70% от своя морски износ на петрол, показва анализ на данните за корабоплаването и застраховането, цитиран от британския вестник The Financial Times.

Според Киевското училище по икономика успехът на Москва в намаляването на петролните отстъпки на фона на растящите цени ще донесе на Русия поне 15 милиарда долара допълнителен доход през 2023 година. Това става възможно поради факта, че Русия е изоставила западните компании, предлагащи застрахователни услуги.

"Като се имат предвид тези промени в търговията с петрол, може да е много трудно да се наложат ефективно тавани на цените в бъдеще“, предупреждава икономистът Бен Хилгенсток. Въпреки това, според изследователи от Киевското училище по икономика, от февруари 2022 година санкциите, ограниченията и отказът от сътрудничество с Русия са стрували 100 милиарда долара приходи от износ на петрол, което е доста значителна сума в общите приходи на Руската федерация.

Миналата седмица руското правителство въведе ограничения за износа на редица петролни продукти с неопределен срок на валидност. Така властите искат да се справят с недостига на горива на вътрешния пазар.