Москва е закупила над 100 танкера за транспортиране на руски петрол до Индия, Китай и Турция, заобикаляйки санкциите, съобщава британският вестник The Financial Times, позовавайки се на пазарни експерти.

По данни на изданието общият брой на закупените танкери за превозване на петрол от Русия, въпреки санкциите, е 109. В същото време се увеличил броят на неназованите или новите купувачи в регистрите. Самите танкери са на възраст от 12 до 15 години и се планирали през следващите няколко години да бъдат изведени от експлоатация, казва Ануп Сингх, ръководител на отдела по изследвания към компанията Braemar.

По думите му брокерите не познават купувачите. Следователно най-вероятно тези танкери са предназначени за Русия. Подобна тенденция се наблюдава и от Харвардския център "Дейвис“. Крейг Кенеди, експерт по руския петрол, твърди, че всички придобити танкери вече са били в Русия.

Кенеди добави, че недостиг на петрол може да възникне до февруари 2023 г., тъй като тогава ще се прилагат санкции за петролни продукти от произведени в Русия суровини. В този случай Русия ще трябва да закупи много повече кораби, за да поддържа същите обеми на доставките.

На 2 декември Bloomberg съобщи, че цената на наемането на кораби за доставка на руски петрол рязко се е повишила в началото на декември поради отказа на собствениците на редица танкери да извършват подобни доставки. Това се дължи на предстоящото влизане в сила на ембаргото на Европейския съюз.