Производството на боеприпаси за Украйна и доставката им се забавят поради значителен недостиг на експлозиви в Европейския съюз, съобщи в неделя Financial Times.

Според данните на изданието, ЕС не е в състояние да изпълни своевременно поръчките за Украйна поради оскъдните доставки на барут, пластични експлозиви и тротил. Военният конфликт в Украйна разкри недостатъчните запаси от оръжие в Европа и слабия вътрешен производствен капацитет, изчерпани от десетилетия на недостатъчно инвестиране. Според европейски служители основният проблем е, че военната промишленост на страните от ЕС не е в най-добрата форма за мащабно производство.

Европейските оръжейни производители предупреждават, че увеличаването на търсенето на боеприпаси може да доведе само до по-високи цени, които са се покачили с 20% през 2022 г., но не и до увеличаване на производствените обеми. Според вестника повечето от заводите, които произвеждат боеприпаси и компоненти за тях, вече работят на пълен капацитет. Увеличаването на производството ще отнеме поне три години.

По-рано вестник  Politico, позовавайки се на източници, съобщи, че страните от ЕС финализират сделка на стойност 2 милиарда евро за съвместно попълване на боеприпаси за техните въоръжени сили и армията на Украйна. Европейските лидери възнамеряват да постигнат споразумение по този въпрос на срещата на министрите на външните работи и отбраната на ЕС на 20 март и окончателно да одобрят сделката на следващата среща на върха в Брюксел, която ще се проведе на 23-24 март.