Европейският съюз може да започне съвместни морски патрули и да проведе военноморски учения за противодействие на руските разузнавателни кораби и защита на морската инфраструктура. Това заяви еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкявичюс, цитиран от Financial Times.

"След това, което се случи със "Северен поток“, (Европейският съюз има нужда) да засили наблюдението и защитата на морската инфраструктура и корабите от физически и кибер заплахи“, посочи Синкявичюс.

Актуализираната морска стратегия, която трябва да бъде публикувана днес, ще съдържа цялостен план за действие, който предлага провеждането на годишни съвместни военноморски учения в целия ЕС и укрепване на военното наблюдение и бреговата охрана, според публикацията.

Според нидерландското разузнаване през последните месеци Руската федерация се е опитвала да получи разузнавателна информация за възможен саботаж на критична инфраструктура в холандската част на Северно море. По-специално през февруари в Северно море е открит руски кораб, чийто екипаж се опитваше да картографира местоположението на енергийната инфраструктура.

Разбра се също, че датската полиция е обявила за издирване яхта, която е била видяна на остров Кристиан в Балтийско море близо до мястото на експлозията на Северен поток.