Неспособността на правителството на Обединеното кралство да поддържа необходимото ниво на военните разходи може да подкопае задълженията на страната към НАТО, съобщава британският вестник The Financial Times, като се позовава на доклада на Комисията по отбрана на Камарата на общностите на британския парламент.

Според авторите на документа е налице заплаха, че правителството "няма да може да защити бюджета за отбрана от инфлационния натиск“ и това може да се превърне в "грешен сигнал както за съюзниците, така и за врага“. В документа също така се изразяват опасения, че "без да модернизират оръжията на сухопътните сили, Великобритания няма да може да разгърне достатъчно сили в континентална Европа, в случай че това стане необходимо“.

Министърът на отбраната на Обединеното кралство на Бен Уолъс по-рано заяви, че военното оборудване на британската армия се нуждае от модернизиране. Според британските медии Уолъс се застъпва за увеличаване на военния бюджет на страната с 20% през следващите две години с оглед ситуацията в Украйна и високата инфлация. Годишните разходи за отбрана на Кралството сега възлизат на 48,6 милиарда британски лири.