Напредването на руските войски в Донецка област през последните седмици "потвърждава необходимостта от решение на конфликта чрез преговори“ и най-вероятният резултат от продължаващите военни действия, в допълнение към сериозната ескалация, ще бъде "безизходица на място със значителни шансове на победата за Русия“, се казва в съвместно отворено писмо на журналисти, анализатори и бивши дипломати, публикувано от британския вестник Financial Times.

Авторите посочват "неотложната необходимост, дори спешност, за мир чрез преговори, не на последно място в името на самата Украйна“. Според тях Украйна вече е постигнала най-важния резултат под формата на запазване на статута на независима държава и "някои териториални отстъпки“ ще бъдат само "малка цена за реална, а не привидна независимост“. "Ако мирът, основан на настоящото разделение на властите в Украйна, е неизбежен, тогава би било неморално да не се опитваме да го постигнем сега“, се казва в писмото.

Вашингтон трябва да започне преговори с Москва за нов пакт за сигурност, който да защитава легитимните интереси на сигурността както на Украйна, така и на Русия. Обявяването на преговорите трябва да бъде незабавно последвано от ограничено във времето прекратяване на огъня, което би позволило на руските и украинските лидери да преговарят по реалистичен и конструктивен начин.

Авторите призовават "световните лидери“ да подкрепят инициативата. "Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече територия е вероятно да загуби Украйна и толкова по-висок е рискът конфликтът да ескалира до ядрено ниво. Колкото по-бързо бъде постигнат договорен мир, толкова повече животи ще бъдат спасени, толкова по-бързо ще започне възстановяването на Украйна и толкова по-скоро светът ще може да се отдръпне от много опасния ръб, на който се намира сега“, обобщават авторите в текста си.