НАТО разработва план за предоставяне на петгодишен пакет от военна помощ за Украйна на стойност до 100 милиарда долара. Ето как Алиансът се опитва да защити Украйна от "вятъра на политическата промяна“, който може да доведе до второ президентство на Тръмп, пише Financial Times.

 Отбелязва се, че предложението за така наречената мисия за Украйна е направено от генералния секретар Йенс Столтенберг. Външните министри на НАТО ще го обсъдят в сряда, 3 април.

Ако планът бъде одобрен, Алиансът ще придобие контрол и върху оглавяваната от САЩ група за оръжейна подкрепа - Рамщайн. Това ще позволи на НАТО да управлява доставките на смъртоносни оръжия за Украйна за първи път след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г.

Генералният секретар, който ще се оттегли тази есен, се стреми да постигне споразумение преди срещата на върха на лидерите на НАТО във Вашингтон през юли.

"Това ще бъде пресичане на Рубикон. НАТО ще играе роля в координирането на смъртоносната помощ за Украйна. Виждам, че се появява консенсус и мисля, че ще бъде там, докато се качим на самолета за Вашингтон“, казва един от събеседници на изданието.