НАТО изчислява, че Европа разполага само с малка част от противовъздушната отбрана, необходима за защита на източния й фланг.

Както пише ​​Financial Times войната в Украйна е показала важността на противовъздушната отбрана. Киев е принуден да поиска от съюзниците си допълнителни системи и ракети, за да защити своите градове, войски и енергийна мрежа от ежедневни бомбардировки.

Страните от НАТО са в състояние да осигурят по-малко от 5% от способностите за противовъздушна отбрана, считани за необходими за защита на членовете на Алианса в Централна и Източна Европа от пълномащабно нападение, казват източниците.

Един високопоставен дипломат от НАТО заяви, че способността за защита срещу ракети и въздушни удари е "централна част от плана за защита на Източна Европа срещу нашествие", но сега това не е така.

Външните министри на НАТО ще се съберат в Прага в четвъртък за двудневни разговори, насочени към подготовката за срещата на върха на лидерите на Алианса във Вашингтон през юли. Централната тема ще бъде укрепването на европейската отбрана. Някои европейски лидери и военни смятат, че Русия може да атакува членката на НАТО преди края на десетилетието.

Неуспехът на западните съюзници през последните месеци да осигурят допълнително оборудване за противовъздушна отбрана на Украйна подчерта ограниченото предлагане на континента на скъпи и бавни за производство системи.