Решението държави, чиято позиция се различава от тази на Запада, да бъдат изключени от участие в Мюнхенската конференция по сигурността, може да доведе до загуба на значението на форума като глобална платформа за преговори, коментират в редакцията на британския вестник The Financial Times.

"Винаги съм смятал конференцията за важна платформа за неформална комуникация със страни-противници, с които почти не се поддържаха или дори липсваха официални контакти“, подчерта пред изданието Волфганг Ишингер, бивш председател на конференцията. Германецът изрази съжаление, че организаторите са намалили списъка с поканените държави на събитието.

Конференцията се връща към формата на Студената война, смята друг експерт, интервюиран от вестника. Тогава "ставаше дума за проявата на устойчивостта, силата и сплотеността на трансатлантическия съюз, а не изобщо за глобални проблеми", отбелязва високопоставеният германски служител, чието име не се разкрива.

Ако тази тенденция продължи, Мюнхенската конференция по сигурността ще се превърне в по-локален форум, като този, който се провежда ежегодно в Халифакс, Канада, добавя друг германски дипломат.

Тазгодишното издание на Мюнхенската конференция по сигурността ще се проведе на 17-19 февруари. Тази година във форума ще участват няколкостотин политици от цял ​​свят, включително президенти, правителствени ръководители и министри. Сред тях са вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, канцлерът на Германия Олаф Шолц, държавният глава на Франция Еманюел Макрон, ръководителят на Канцеларията на Комисията по външни работи на ЦК на Комунистическата партия на Китай Ван И, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг , председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.