Най-вероятният модел бойни самолети, които Великобритания може да прехвърли на Украйна, ако бъде взето съответното решение, е първото поколение изтребители Eurofighter Typhoon. Това съобщава британският вестник The Financial Times, като отбелязва, че дори и при най-благоприятния вариант за Киев, те едва ли ще постъпят на въоръжение в украинските въоръжени сили преди началото на 2024 г.

Кралските военновъздушни сили планират да изведат от експлоатация около 20 двумоторни многоцелеви изтребители от четвърто поколение до 2025 г., което би ги направило добър кандидат за прехвърляне в Киев.

За първи път специализирани медии писаха за отписването им през 2021 г. Тогава беше съобщено, че те ще бъдат изтеглени от експлоатация с полетен ресурс от около 60% - главно поради остаряла авионика и компютърни версии.

В същото време, говорейки в парламентарната комисия по отбрана в началото на януари, представител на британската компания BAE Systems, която е част от консорциума  производители на Typhoon, увери, че не вижда технически пречки за модернизиране на изтребителите до второ или трето поколение.

Позовавайки се на британски служители, изданието съобщава, че времето за обучение за летене с Typhoon на вече опитни пилоти и инженери ще отнеме около шест месеца. Поради тази причина вестникът заключава, че самолетите няма да бъдат в Украйна преди началото на 2024 г.

Изданието публикува свой анализ след резултатите от еднодневното посещение, с което президентът на Украйна Володимир Зеленски направи в Обединеното кралство в сряда. В рамките му той се срещна с министър-председателя Риши Сунак, обърна се към членовете на двете камари на британския парламент и бе приет от крал Чарлз III. Зеленски се възползва от посещението, за да поиска от западните страни да доставят самолети на Киев. За разлика от доставките на танкове и тежка артилерия, съюзниците на Украйна нямат консенсус по този въпрос. В същото време Обединеното кралство ще започне да обучава украински пилоти тази пролет.

Изданието цитира думите на неназован представител на британското правителство. По думите му, след речта на украинския президент в парламента в Лондон от сряда, "няма представа как [Зеленски] няма да получи всичко, което иска в крайна сметка“.

В същия ден Сунак инструктира министъра на отбраната Бен Уолъс да проучи какви бойни самолети Лондон може да предостави на Украйна. На пресконференция със Зеленски той увери, че "нищо не може да се изключи" по отношение на доставката на изтребители за Киев. Въпреки това, както подчертаха в кабинета на премиера, самото решение не е взето и "говорим за дългосрочно решение, а не за увеличаване на (украинските) възможности в краткосрочен план“.