Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху най-накрая разкри плановете на Израел за Газа след края на военните действия в анклава, като представи на военния си кабинет официално предложение, което пряко противоречи на целите на САЩ, пише Financial Times.

Документът от една страница, публикуван през нощта от кабинета му, не споменава никаква роля на Палестинската автономия, базирания на Западния бряг, съперник на ХАМАС, който администрацията на Байдън иска да поеме контрола, и отхвърля едностранните международни стъпки за признаване на палестинска държава.

Той предвижда също така значителен буфер за сигурност в обсадения анклав, за която САЩ ясно изразиха несъгласието си.

Макар и неясно формулиран и привлекателен за вътрешната му дясна политическа база, документът, озаглавен "Ден след принципите на ХАМАС", е първата официална формулировка на предишните изявления на Нетаняху по въпроса, пише британският вестник.

Не е ясно дали военният кабинет е бил помолен да гласува по него. Разделяйки бъдещето на Газа на близки, средносрочни и дългосрочни фази, той ясно показва, че Израел ще продължи дългогодишната си блокада на територията и възнамерява да продължи да се намесва в гражданските въпроси - от това как работи местната полиция до това какво се преподава в училищата и джамиите в предимно сунитската мюсюлманска територия.