Иранските власти са открили тайни сметки на фиктивни компании в британските банки Lloyds и Santander UK, за да заобиколят санкциите на САЩ, показва разследване на вестник The Financial Times.

Според изданието Lloyds и британският клон на испанската банка Santander са предоставили сметки на фиктивни компании, регистрирани в Обединеното кралство, но в действителност собственост на иранската държавна Petrochemical Commercial Company (PCC). Преди това американските власти обвиниха PCC в събиране на милиони долари за специалните части на  Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР, елитните части на иранските въоръжени сили).

PCC и нейното дъщерно дружество в Обединеното кралство PCC UK са обект на ограничения в САЩ от ноември 2018 година. Според изданието PCC UK продължава да работи от офис в централен Лондон, използвайки сложна мрежа от подставени организации в кралството и други страни, включително Китай и Турция. Една такава компания, Pisco UK, е регистрирана в Съри, южно от британската столица, и има бизнес сметка в Santander UK.

FT припомня, че през 2019 година Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи глоба от над един милиард долара на банките Standard Chartered и UniCredit за нарушаване на санкциите срещу Иран.