Годишните загуби за световната икономика в случай на хипотетична военна ескалация на конфликта около Тайван ще възлизат на 2,5 трилиона долара, съобщава британският вестник The Financial Times.

Aналитичната компания Rhodium Group по поръчка на Държавния департамент на САЩ е провела изследване, в което е оценила възможните икономически последици в случай на "пълна блокада на острова от Китай“. Според констатациите в доклада подобен потенциален ход на Пекин би нанесъл "голям удар на тайванската икономика“, което би създало "ефект на доминото в цялата глобална икономика“. Общата сума на щетите за световната икономика ще бъде 2,5 трилиона долара годишно, прогнозират анализатори.

Страните от Югоизточна Азия ще пострадат най-много, според експерти. По отношение на индустрията, най-голямата нестабилност ще бъде в секторите на полупроводниците, автомобилите, сървърите, компютрите и мобилните телефони. С ескалация от Пекин "възможностите за търговско финансиране за китайски компании ще пресъхнат“, което ще причини сериозни щети на китайската икономика, както и ще доведе до "мощен шок“ в световната търговия. Всичко това ще предизвика криза в редица развиващи се страни, икономически свързани с Китай.

Вестникът обяснява, че Държавният департамент на САЩ вече е изпратил материалите от този доклад на представители на Европейската комисия (ЕК) и правителствата на няколко страни от ЕС, за да убеди европейските партньори в "значителните негативни последици", които ще последват за Общността в резултат на възможна ескалация около Тайван. САЩ смятат, че по този начин ще бъде възможно "да се засилят международните усилия за сдържане на Китай", пише изданието.

Държавният департамент и Rhodium Group, в отговор на запитване на вестника, отказаха да коментират съществуването на такова изследване, както и предаването му на европейските страни.