Киев преговаря за системи Patriot от Полша, Румъния и Испания, са съобщили пред Financial Times двама души, запознати с преговорите. Но редица страни в Европа са отказали да предадат системите си за ПВО на Украйна.

Европейските столици отхвърлиха исканията на Киев да изпратят свои системи за противовъздушна отбрана в Украйна след седмица на непрестанни ракетни и безпилотни атаки от страна на Русия, които разрушиха важни енергийни съоръжения в разкъсваната от война страна.

Украйна отдавна предупреждава, че се нуждае от спешни доставки на оборудване за противовъздушна отбрана, за да се защити от огромния брой руски ракети, насочени към енергийната и отоплителната инфраструктура на страната.

Тази седмица президентът на страната Володимир Зеленски засили призивите си за прехвърляне на батерии Patriot, произведени в САЩ, като разкритикува западните партньори на Киев, че са си "затворили очите", когато столичният регион на Киев стана свидетел на разрушаването на най-голямата си електроцентрала.

Киев лобира за изпращането на системи Patriot от Полша, Румъния и Испания в Украйна, са заявили пред Financial Times двама души, запознати с преговорите.

"Те се нуждаят само от седем. Но това е сложно", е посочил единият от тях.

Европейските столици заявиха, че не планират да изпращат повече системи в Украйна, като се аргументират, че трябва да запазят отбранителните си способности.

Германия предостави на Украйна две системи Patriot, но тази седмица даде ясно да се разбере, че няма да предостави повече.

"В момента няма да можем да предложим повече системи", заяви министерството на отбраната в понеделник (8 април).

Тази позиция разгневи някои членове на опозиционния "Християндемократически съюз". Норберт Рьотген, депутат от ХДС и член на комисията по външни работи на Бундестага, заяви, че Берлин би могъл да предостави на Украйна още две системи Patriot, особено след като тези, които бяха предоставени на Полша и Словакия, вече са върнати.

Исканията на Украйна привлякоха вниманието към стратегическите минимални нива на отбранителна способност и към това дали европейските държави от НАТО ще решат да слязат под минималното ниво, което са определили за защита на своите държави, за да изпратят оборудване на Украйна.

"Бих казал, че всяко решение за намаляване на стратегическите запаси е до голяма степен в ръцете на нашите отбранителни сили и въоръжените ни сили и винаги трябва да остане поверително", заяви финландският президент Александър Стуб тази седмица, когато е попитан дали смята, че други страни трябва да изпратят повече оръжия на Украйна.

Полските военни настояват, че не могат да доставят Patriot на Украйна, докато самите те чакат доставки от Съединените щати, след като Вашингтон одобри през юни миналата година полска поръчка за Patriot и свързано с тях оборудване на стойност 15 млрд. долара (27.68 млрд. лева).