Украйна може да не получи крупния пакет финансова помощ от 50 милиарда евро от Европейския съюз поради редица разногласия в рамките на блока, пише Financial Times.

Според информацията на изданието, спровете в рамките на ЕС относно отпускането на средства за Украйна застрашават важни обещания, дадени на Киев преди няколко месеца - точно когато потокът от финансова и военна подкрепа от Съединените щати на практика спря заради спорове в Конгреса.

Редица източници на Financial Times съобщават, че страните членки на ЕС са далеч от постигането на споразумение за отпускане на 50 милиарда евро на Украйна.

Усилията на Брюксел да постигне компромис относно помощта за Украйна бяха възпрепятствани от изборната победа на дясна партия в Нидерландия и неотдавнашното решение на германския съд за ограничаване на държавните заеми. Източници отбелязват още, че активните дискусии ще продължат преди и по време на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе на 14-15 декември в Брюксел.

"Изключително важно е подкрепата за Украйна да продължи и ние, европейците, да играем важна роля в това“, отбеляза белгийският премиер Александър Де Кроо в коментар за изданието.

Неназован представител на ЕС също отбеляза, че приемането на финансова подкрепа за Украйна е моментът на истината.

"Ако кажете, че подкрепяте Украйна, ще трябва да поемете финансова отговорност“, подчертава той.

Въпреки това някои служители на ЕС посочват, че преговорите за бюджета на ЕС винаги са били и ще бъдат трудни, но в този случай компромисът все още е възможен. Очаква се преди срещата на върха да бъде предложен преразгледан пакет от помощи.

"Мисля, че мрачното настроение около този въпрос е силно преувеличено. Няма да позволим Украйна да изпадне в държавен фалит“, увери служител на ЕС, участващ в дискусията.