Европейският съюз планира "до седмици" да достави на Украйна боеприпаси за артилерия на обща стойност един милиард евро, отпуснати от Европейския фонд за мир, съобщава британският вестник The Financial Times, позовавайки се на източници, пожелали анонимност.

"Мисля, че всичко ще мине бързо. Не става въпрос за месеци, а по-скоро за дни и седмици", уточни един от събеседниците на изданието.

По думите му всички страни от ЕС, с изключение на Дания, са се включили в инициативата за съвместно закупуване и попълване на запасите. Отбелязва се, че в ЕС има 12 компании, които произвеждат снаряди със 155-милиметров калибър. Такива се произвеждат и в Норвегия. Министрите на отбраната на страните от Общността планират да обсъдят този план следващата седмица.

AFP съобщи по-рано, че Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел е призовал страните от Блока през март да отпуснат един милиард евро за доставка на оръжия, поискани от украинските въоръжени сили. Борел настоя да се отпуснат средства от Европейския фонд за мир за закупуване на 155-милиметрови артилерийски снаряди за Украйна. Според документа, цитиран от агенцията, ръководителят на дипломацията на ЕС е предложил да предостави на страните от Общността "благоприятна степен на възстановяване на разходите, до 90%, ако боеприпасите бъдат доставени преди определена дата". Освен това той подчерта важността на съвместните покупки за продължаване на доставките на оръжия за Украйна и посочи необходимостта от попълване на запасите от оръжия на страните-членки на ЕС.