Европейската комисия ще предложи на страните от ЕС бъдещите печалби от руски активи да бъдат използвани за отбранителната промишленост на Украйна, пише Financial Times.

"Днес (5 март) Европейската комисия ще представи планове за засилване на отбранителния сектор на ЕС и набиране на военни инвестиции", пише FT в сутрешния си бюлетин със заглавие "Защо украинците смятат, че плановете на ЕС за руски активи не стигат достатъчно далеч".

След месеци на спорове ЕС бавно постига напредък в конфискуването на неочаквани печалби, генерирани от замразени руски активи, блокирани в Белгия. ЕС се съгласи да задели извънредните печалби на Euroclear и планира в бъдеще да ги конфискува в полза на Украйна - но само тези, генерирани след средата на февруари, когато правилата влязоха в сила.

Но украинска организация упрекна блока, че планира да конфискува тези печалби едва от 2024 г. нататък, оставяйки милиарди евро в ръцете на частна компания.

Санкциите на ЕС са обездвижили руски активи на стойност около 191 млрд. евро (378.68 млрд. лева), които са в сметките на Euroclear. Базираният в Брюксел централен депозитар на ценни книжа е реализирал печалба от 3,25 млрд. евро след данъчно облагане от началото на войната чрез реинвестиране на парични салда от ценни книжа с настъпващ падеж, които принадлежат на руската централна банка или на други санкционирани лица.

"Не сме доволни, че не са включени печалбите от 2022 г. и 2023 г.", коментира Дария Каленюк, ръководител на украинската неправителствена организация Център за антикорупционни действия (Антак).

Euroclear използва досегашните печалби като буфер, за да компенсира бъдещите рискове, тъй като вече е изправена пред десетки съдебни дела в руски съдилища от санкционирани лица.

Каленюк постави под въпрос дали пълната печалба е необходима като буфер за Euroclear. "По отношение на печалбата има правна сигурност, че тя може да бъде запорирана, всички юристи са съгласни. Тогава защо тези пари принадлежат на Euroclear?"

Euroclear изчислява, че приходите му от руски активи през тази година могат да достигнат суми, сходни с тези от миналата година. Според официални лица се очаква Европейската комисия да излезе с предложение за конфискуване на бъдещите печалби през следващите седмици.

Според проект, видян от Financial Times, днес комисията ще предложи на страните от ЕС бъдещите печалби да бъдат използвани за украинската отбранителна промишленост.

Според Антак обаче това ще бъде твърде късно. "Печалбите от 2024 г. нататък все още не са на разположение, но ние отчаяно се нуждаем от тях сега. Тази година ще бъде решаваща по отношение на военната подкрепа", заяви Каленюк.

"Призоваваме буферът да бъде освободен сега за отбраната на Украйна. Ситуацията е ужасна. Липсват пари, липсват боеприпаси", коментира Каленюк. "Изчисли ли Европа риска от това да не действа, ако Украйна загуби войната?"

От Euroclear са отказали коментар за FT. Комисията и белгийското правителство също не са коментирали.