Главният оперативен директор на Wirecard Ян Марсалек е използвал вербувани офицери от австрийското разузнаване, за да шпионират европейски граждани и да планират покушения от елитни руски специални сили, съобщава британският вестник The Financial Times.

По данни на изданието един от ръководителите на някогашната най-голяма финансова компания в Германия се е сдобил с усъвършенстваната криптографска машина на НАТО и е пренесъл нелегално откраднатите телефони на високопоставени австрийски правителствени служители в Москва.

"Обвиненията, базирани на нови доказателства, получени от британското разузнаване, се съдържат в заповед за арест на австрийската полиция срещу бившия служител на австрийската полиция и разузнаване Егисто От, който бе задържан миналия петък“, пояснява изданието.

Според официалните обвинения до момента, 44-годишният Марсалек не само е бил вербуван от Русия, но може би е "бил един от най-мощните активи на Кремъл“, използвайки позицията си на главен оперативен директор на Dax, което почти пое Deutsche Bank, за да улесни тайни операции на Москва на Стария континент и в Африка.

Освен това, според съобщения в медиите, Марсалек е инструктирал От и друг високопоставен служител по сигурността, Мартин Вайс, да улеснят тайната работа за руското ГРУ и ФСБ на европейска земя за поне петгодишен период, започващ през 2017 година. Вайс е избягал от Австрия и сега живее в Дубай.

"Тези разкрития засилват опасенията, че самата Wirecard, компания за обработка на плащания, която някога е била любимец на европейската финтех сцена, ... може да е била използвана от години като финансова мрежа в сянка за плащане и улесняване на скрита руска дейност - по-специално, валутни транзакции извън границите на разкриване на службите за сигурност на НАТО“, обобщава изданието.