Британското издание Financial Times пише, че Украйна провежда "операции за оформяне на ситуацията", за да подведе или отклони вниманието на руското командване и да си създаде благоприятен фон за контранастъпление.

"Първо имаше мистериозен удар с дрон по Кремъл. След това имаше "нахлуване", неудобните последици от което за Москва можеха да я принудят да прехвърли фронтови войски в граничните райони. Във вторник сутринта до две дузини дронове атакуваха Москва.

В навечерието на дългоочакваната контраофанзива на Киев за връщане на окупирана територия, подобни атаки са само четири от все по-дръзките "оформящи операции“, които Украйна започна този месец.

От символични удари до по-стратегически атаки, тези форми

ращи операции са част от стандартната военна практика. Тяхната цел е да заблудят врага, да объркат мисленето му и по друг начин да "оформят“ бойното поле преди голяма офанзива.

Изданието припомня експлозията на два дрона над купола на Кремъл на 3 май и сутрешната атака на дронове срещу Москва на 30 май, които са показали уязвимостта на руската столица. Освен това нахлуването на две групи украински диверсанти в граничната Белгородска област на Руската федерация на 22 май показа, че границите на Русия "не са непроницаеми“.

"Успешната офанзива започва с успешна психологическа офанзива. Техният [руски] морал не е на най-високо ниво“, казва високопоставен украински служител.

Майк Мартин, бивш офицер от британската армия и автор на "Как да водим война“, казва: "Идеята е да се създадат много дилеми за руските командири. Проблеми – като пробив на фронтовата линия – привличат вниманието. Дилемите, напротив , парализират действието“.

Джон Спенсър, бивш майор от американската армия, който ръководи катедрата за градска война в Института за модерна война в Уест Пойнт, отбелязва, че "операциите за заблуда“ винаги са били част от войната, но сега техният ефект се засилва от социалните медии.

"Това са украински операции в сивата зона, които изискват от Русия да харчи ресурси, независимо дали става дума за войски или информационни операции. Те са като магически трикове: заблуждават зрителя и го карат да обърне внимание на нещо друго", казва Спенсър.

FT отбелязва, че формационните операции са имали известен психологически ефект в Москва, те са коментирани в Кремъл и в блогосферата.

Говорител на украинското военно разузнаване заяви, че нападението в района на Белгород и подобни операции имат за цел да "ударят морала  [на руснаците] и да ги принудят да преразположат войски" по границата, въпреки че "все още не виждаме никакви признаци" за това.

Според Спенсър "Украйна използва руския сценарий срещу Русия". Москва рекламира сценария за настъпление от територията на Беларус - и принуди Украйна да разположи войски наблизо, а "сега и украинците отвличат вниманието на Русия".

FT отбелязва, че Украйна успешно е използвала подобна тактика миналото лято: в продължение на няколко седмици тя обсъжда идеята за контранастъпление на юг и когато руските войски се придвижиха там, Киев започна блицкриг на север, в района на Харков .

Западни служители казват, че не е ясно колко ефективна ще бъде сегашната контраофанзива, но Украйна ще продължи своите "формиращи операции“, като ги комбинира с прецизни атаки, които имат за цел да подкопаят руските военни активи и способности.

Това могат да бъдат удари на далечни разстояния с използване на крилати ракети Storm Shadow, както и атаки с дронове срещу "тлъсти цели" като разузнавателния кораб "Иван Хурс".

"Те [украинците] тестват и проучват, за да разберат кое работи и кое не“, посочва високопоставен западен служител.

"Целият смисъл на тази контраофанзива е, че нито Русия, нито [западните съюзници] знаят кога всъщност е започнала. И това, което виждаме сега, е, че карат руснаците постоянно да гадаят", заяви той.

От украинска гледна точка тази "нервна несигурност" е ключова, заключава FT.