Пета служба на ФСБ, която отговаряше за събирането на информация за Украйна в навечерието на пълномащабното нахлуване, има нов ръководител, съобщава  Telegram каналът "Важные истории“, позовавайки се на свои източници

Според изданието мястото на Сергей Беседа е заето от Алексей Комков, който преди това е работил като заместник-ръководител на контраразузнаването.

Според събеседниците на изданието Беседа става съветник на директора на ФСБ Александър Бортников.

"Важни истории" се позовава на два източника - бивш служител на руските спецслужби, както и познат на Беседа.

Петата служба на ФСБ е специализирана в събирането на информация в Русия и в страните от бившия Съветски съюз. При вземането на решение за пълномащабно нахлуване в Украйна руският лидер Владимир Путин разчита до голяма степен на информацията, предоставена именно от това звено на ФСБ, пише изданието.

Както се оказа малко след началото на инвазията, информацията от петата служба е до голяма степен невярна. В частност руските власти са били уверени, че руската армия няма да срещне сериозна съпротива по пътя си, се казва в материала.

В началото на руската пълномащабна инвазия редица медии дори съобщиха, че Беседа и колегите му са арестувани, защото информацията им за Украйна не е вярна. Източниците на "Важни истории" обаче не потвърдиха това.

Сега формалната причина за оставката на Беседа беше навършването на 70 години - максималния срок на служба.

"Това кадрово решение обаче се обяснява не само с формални причини: във ФСБ се води ожесточена борба между различни силови групировки за няколко високопоставени поста, освободени тази година, включително стола на самия Бортников“, се казва в статията.

Тази година директорът на ФСБ ще навърши 73 години (не подлежи на възрастови ограничения поради високото си звание армейски генерал) и отдавна "моли да се пенсионира по здравословни причини“, твърдят източници на "Важни истории“.