Българин е участвал пряко в подготовката на терористични атаки в Крим, това съобщиха от Центъра за връзки с обществеността на ФСБ, цитиран от РИА Новости.

"Както установи контраразузнаването, украинските специални служби са внесли компоненти за бомби, маскирани като битови електрически печки, от България през Турция и Грузия.

В България пратката на стоките е координирана от гражданката на Украйна Марина Матущак, по-късно украинците Денис Смирнов и Владислав Сарафинчан ги предават на Петранов.

След като електрическите печки са били доставени на територията на Русия, те са транспортирани до местата на планираните терористични атаки от транспортните компании СДЕК и "Вововоз", като в превоза са участвали руснаци, които имат търговски проекти с българската фирма на Матущак. Те не са знаели за опасното съдържание на товара.

При обиски на членовете на престъпната група са открити пет готови за употреба самоделни взривни устройства, произведени във Великобритания, с общо тегло около шест килограма. ФСБ откри и военни електрически детонатори, радиоуправляеми задвижки за задействане на взривни устройства, тракери за наблюдение и комуникационно оборудване.

Иззетите експлозиви са идентични с тези, с които бяха взривени железопътните линии в Крим на 23 февруари.

Образувани са наказателни дела, заподозрените правят самопризнания, а разследването продължава. Всички задържани са арестувани от Киевския районен съд на Симферопол.

Прекъснат е и каналът за доставка на британски експлозиви и компоненти за взривни устройства от България през Турция и Грузия за Русия под прикритието на доставка на електрически печки".