Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви, че е пресекла опит на украинското военно разузнаване (ГУР) да извърши диверсия срещу единствения руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов" в Мурманск, съобщи днес, 10 юли, Центърът за връзки с обществеността (ЦВВ) на ФСБ на Русия, предава РИА Новости.

Според ФСБ през март 2024 г. с руски гражданин, роден през 2000 г., служещ на военна служба на самолетоносач, се е свързал чрез чуждестранни интернет месинджъри WhatsApp и Telegram служител на украинските специални служби, който се е представил като "Олег“. В хода на телефонни разговори той използва психологическо въздействие - от обещания да осигури пътуване в чужбина с фалшиви документи и изплащане на големи възнаграждения до заплахи за наказателно преследване за финансиране на въоръжените сили на Украйна по измислени мотиви - за да убеди военнослужещия да извърши саботаж срещу авионосния крайцер.

"След като офицерът се свърза с органите за сигурност, под техен пълен контрол, като част от оперативната игра, бяха предприети допълнителни мерки за документиране на незаконната дейност на Олег и идентифициране на възможни агенти и съучастници на киевския режим“, отбелязват от ФСБ.

В същото време "Олег" твърди, че цялата "операция" е била лично ръководена от началника на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов.

По-рано тази седмица руската ФСБ обяви, че е предотвратила опит за отвличане на стратегически бомбардировач Ту-22М3 в Украйна. Според представената информация, на руския пилот са обещани 3 милиона долара за отвличането на ракетоносеца; в резултат на оперативна игра, проведена от ФСБ, е ударено летище на украинските въоръжени сили. Украинският събеседник на руския пилот не скрива в месинджъра, че е от украинското разузнаване, представяйки се като "Павло“.