"Служители на ФСБ и МВР предотвратиха диверсия с дронове, която украинското разузнаване се опита да организира на летище в района на Иваново", съобщават от Центъра за връзки с обществеността на спецслужбите (ЦОС), цитирани от РИА Новости.

"Федералната служба за безопасност (ФСБ), съвместно с Министерството на вътрешните работи на Руската федерация, спряха опит за извършване на диверсия и терористичен акт, планиран от разузнавателния отдел на министерството на отбраната на Украйна на военното летище "Север" в Ивановска област с използване на дронове, пълни с експлозиви“, се посочва в съобщението.

Според агенцията цел на атаката е трябвало да бъдат самолетите за радарно откриване и управление А-50.

Диверсионната група, координирана от служители на украинските специални служби, е установена в хода на оперативно-издирвателни дейности на територията на Русия.

"Импровизираните взривни устройства за саботаж са били планирани да бъдат доставени от територията на Украйна с лек самолет Аэропракт А-32 от село Блистов, Черниговска област“, ​​се посочва от ЦОС.

Полетът на самолета е наблюдаван и след кацане в района на Тула пилотът и диверсантите, вербувани от украинската ГУР (Главното управление на разузнаването), са задържани в момента на предаване на оръжие.

В момента се издирват и други членове на ГУР. Разследването продължава.