Руските спецслужби са предотвратили поредица от терористични атаки в Крим, които са били планирани от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, сред целите на които е било ръководството на руския регион. ФСБ задържа и Петранов, гражданин на Украйна и България, съобщи Центърът за връзки с обществеността на ФСБ, цитиран от РИА Новости.

"За обекти на посегателство бяха избрани ръководителят на републиката Сергей Аксенов, председателят на парламента Константинов В.А. и кметът на град Ялта Павленко Я.П., както и елементи от транспортната инфраструктура на полуострова“, се посочва в изявлението.

"Пряк организатор на атаките е началникът на свръзката на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов, офицер от резерва на действащото военно разузнаване Роман Машовец, роден през 1976 г., който от 2020 г. е заместник-началник на кабинета на президента на Украйна", се допълва в съобщението.

Също така в разузнавателната група са включени граждани на Русия и Украйна, вербувани от Машовец: Виктор Подвални, Александър Литвиненко, Сергей Кривошеин, Константин Евмененко, Игор Зорин и Сергей Войнаровски. Те планираха терористични атаки, наблюдаваха служители и купуваха огнестрелни оръжия. 

ФСБ задържа и Петранов, гражданин на Украйна и България, участвал в доставката на експлозиви за Русия.

Както установи контраразузнаването, украинските специални служби са внасяли компоненти за бомби, маскирани като битови електрически печки, от България през Турция и Грузия в Русия".