Последната дума за избора на място за постоянна дислокация на бригадата на Бундесвера, която се планира да бъде дислоцирана в Литва, остава на Северноатлантическия алианс, заяви министърът на отбраната на Германия Борис Писториус по време на пресконференция във Вилнюс, цитиран от литовската национална телевизия LRT.

"Въпросът не е толкова какво планира Германия, а какво НАТО смята за необходимо. Имаме бригада, изпратена в Литва и държавата вече е започнала процесите по създаване на необходимата инфраструктура. И накрая, повдигаме още един въпрос: какво казва НАТО по този въпрос? Какво е необходимо за това от военна страна? Трябва ли да имаме постоянно дислоцирана бригада в балтийската република?“, подчерта Писториус.

Меморандумът за участието на бригадата на Бундесвера в отбраната на Литва в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни 2022 г. бе подписан от президента на Литва и федералния канцлер на ФРГ. Въпросът за мястото на постоянна дислокация на бригадата предизвиква разногласия между балтийската република и Германия. Във Вилнюс настояват за пълното прехвърляне на личния състав на военното формирование на литовска територия. Берлин обаче отбелязва, че половината от персонала и оборудването могат да бъдат разположени в Литва, а другата половина може да бъде в Германия в готовност за предислоциране.