Правителството на САЩ третира разкриването на секретни материали около войната в Украйна онлайн за "вътрешна работа“, съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на хора, запознати с въпроса. Все още Федералното бюро за разследване (ФБР) не е установило основните заподозрени за масивния пробив в разузнаването, който постави на изпитание връзките с някои от най-близките съюзници на Америка и отново подчерта проблемите със защитата на секретна информация в страната.

По-голямата част от над 60-те документа, ако са истински, изглежда произхождат от Оперативния център на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Обединения комитет на началник-щабовете на Пентагона. Такива документи обикновено се предоставят на лица, вземащи решения на висше ниво в Пентагона в среда, защитена от електронно наблюдение и защитена срещу изтичане.

ФБР използва улики в изображенията, разпространени онлайн през последните седмици, за да подпомогне наказателното си разследване, казват служители на правоприлагащите органи. Някои от документите са били достъпни за няколкостотин души, докато други са били ограничени до много по-малка група, отбелязват още американски служители. Фокусирането върху достъпа до по-ограничените документи дава на следователите начин да стеснят кръга от потенциални заподозрени.

Министерството на отбраната има обширни процедури за работа с класифицирани документи както в цифрова форма, така и на хартия, според интервюта с бивши служители на разузнавателната общност и Пентагона. Отпечатването на класифицирани документи почти винаги генерира някаква цифрова следа, която следователите са успели да проследят в други случаи на изтекли документи.

Правителствените принтери, свързани към класифицирани мрежи, поддържат подробни регистрационни файлове на всички класифицирани документи, отпечатани на тях. Освен това някои класифицирани документи съдържат невидими маркировки, които могат да помогнат за проследяване на произхода на документа, според хора, запознати с въпроса. Много класифицирани работни места също имат вътрешни камери за предотвратяване на кражба на хартиени документи.

Глен Герстел, бивш главен съветник в Агенцията за национална сигурност, казва, че значителен брой хора може да имат достъп до този тип документи, които се използват широко за информиране на политиците на висше ниво в правителството.

"Брифингът на ЦРУ е предназначен за много хора, включително хора от Капитолийския хълм. Книгата на Обединените началници отива при значителен брой висши военни лидери“, отбелязва той. Документите са налични както в цифрова, така и в печатна форма, като са взети значителни мерки за сигурност за защита на документите и в двете форми.

"Ако отпечатвате някой от тези отчети, те се отпечатват на защитени принтери. Няма неща, които да лежат наоколо по бюрата. Това не е нормален офис“, казва г-н Герстел за работните пространства на правителството.

Дори снимка на отпечатан секретен документ може да даде на следователите важни улики за произхода на материала, които могат да помогнат за придвижването на тяхното разследване напред, посочва Джошуа Скуле, бивш старши изпълнителен директор на ФБР и настоящ президент на правителствената фирма Bow Wave.

"ФБР ще извърши лабораторен анализ на доказателствата, които са събрали, което може да доведе следователите до други улики като тип хартия, мастило и други елементи за проследяване“, отбелязва той. "Това е традиционна разследваща работа в допълнение към техническата криминалистика.“

The Wall Street Journal не успя независимо да удостовери автентичността на документите, но те съдържат достатъчно подробности, за да им придадат достоверност. Служители на отбраната смятат, че някои от документите може да са автентични.

Изтеклите документи изглежда са били отпечатани и сгънати два пъти. В някои изображения има предмети, ясно видими на заден план, включително ловно списание, нож и тубичка лепило с марка Gorilla. Всичко може да е улика за това как и от кого документите са били първоначално публикувани в рамките на малка група хора в Discord, социална медия, популяризирана от ентусиасти на видеоигри, където потребителите разговарят за игри, инвестиране и други теми.

Тази композиция обаче може да е била измислена от опитен противник, за да заблуди следователите, казват бивши служители на отбраната. Разследващите все още не са изключили окончателно възможността публикуването на документите да е организирана от чужбина разузнавателна операция, предназначена да изглежда като изтичане на информация, или че класифицирана информация е била изгубена по някакъв начин чрез неправилно боравене и по-късно публикувана от хора, които нямат право да имат достъп до нея.

В сряда президентът на Microsoft Corp. Брад Смит заяви, че "екипът за анализ на цифрови заплахи“ на неговата компания е забелязал опити на руснаци през последните месеци да проникнат в онлайн общности около видеоигрите. Чатовете в играта, вградени в популярни видеоигри, са били използвани като канал за тайна комуникация от шпиони и терористи в миналото, според хора, запознати с разузнавателните операции.

Контролът на сигурността около класифицирани документи се оказа жизненоважен за намирането на лица, които са изнасяли такива в миналото. През 2017 г. правителството бързо идентифицира Уинър, по това време изпълнител на НСА, който отпечата строго секретен материал и го изпрати на Intercept, онлайн новинарска организация. Правителството установи, че само шестима души са отпечатали документа през времето, когато е бил в секретна компютърна мрежа, и след това бързо стесни полето от възможни виновници до г-жа Уинър, която по-късно се призна за виновна за изтичане на информация.

При друго изтичане на информация в медиите, Тери Албъри, специален агент на ФБР, се опита да избегне разкриването, като изряза и постави информация от различни класифицирани документи в нов и след това я отпечата, според правителството. Освен това той е правил снимки на секретни документи от екрана на компютъра си, за да избегне отпечатването им. Той беше идентифициран и признат за виновен през 2018 г. за неразрешено съхраняване и предаване на класифицирана информация.

Г-жа Уинър и г-н Албъри, и двамата излежали време в затвора за своите разкрития, казват, че са изпуснали информация в медиите с надеждата да насочат общественото внимание към това, което смятат за важни проблеми.