На последните избори в Сърбия партията на президента Александър Вучич спечели убедителна победа, която му позволява да продължи двойната си игра между Запада и Русия и му предоставяше още по-голямо поле за политически маневри, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

За радост на Москва Белград ще продължи да изостря ситуацията в Косово. В края на краищата руският режим печели от всичко, което създава трудности за Европейския съюз и НАТО и безредиците на Балканите може да се превърнат в голям проблем за тях, отбелязват от редакцията. Вучич прокарва интересите на Кремъл и по други начини. По-специално, "политическите изгнаници“ от Русия в неговата страна са подложени на сериозен натиск, а местните медии разпространяват "руска пропаганда“.

И все пак Москва не е много доволна от Вучич. Страната му продължава да доставя боеприпаси сръбско производство на Украйна. Но въпреки проруските настроения сред населението, Вучич не трябва да се страхува от вътрешни политически последици, тъй като контролира изцяло всички основни медии.

Но във външнополитически план това му носи ползи, тъй като Западът си затваря очите за авторитаризма и корупцията в страна, която планира да се присъедини към ЕС, както и за постоянните провокации, насочени срещу Косово и Босна и Херцеговина. И след като спечели изборите, Вучич ще продължи да прави всичко това, което представлява много по-голям проблем за ЕС – организация, заинтересована сериозно от стабилността на Балканите.