Изграждането на терминали за втечнен природен газ (ВПГ) ще струва на Германия много повече от първоначално планираното, твърди националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung. През 2022 г. за тяхното създаване бяха отделени 2,94 млрд. евро, но сега тази сума е нараснала с още 3,5 млрд. евро, достигайки до 6,56 млрд. евро.

Увеличението на разходите се дължи на "динамично развиваща се ситуация“, което се отразява в цената на експлоатационните съоръжения, както и в цената на допълнителните инфраструктурни мерки, обясниха от Министерството на икономиката в Берлин. Те подчертаха, че изграждането на терминали е жизненоважно за енергоснабдяването на страната, особено на фона на съкращаването, а след това и на пълното спиране на доставките на синьо гориво от Русия.

В момента Германия не разполага с наземни ВПГ терминали, уточнява изданието. Министерството е заложило на изграждането на плаващи, защото те може да бъдат пуснати в експлоатация по-бързо. Все още не е обявена конкретна дата за стартирането им, но първите два се очаква да заработят тази година.

От документите на бюджетната комисия следва още, че експлоатационният им живот ще продължи 15 години, а не 10, както бе първоначално предвидено. Политикът от партия "Левица“ Виктор Перли разкритикува управляващата коалиция, че "няма алтернатива“ за използване на ВПГ. Според него в резултат на това властите на страната "се поставят в зависимо положение и сега са принудени да надплащат милиарди“. "Зеленият“ политик Кристиан Киндлер се съгласи, че "в краткосрочен план е важно да се осигурят доставките на газ в страната“, но също така предупреди да не се натрупва излишен капацитет в минния сектор.