Според Вашингтон Берлин трябва сам да вземе решение относно евентуалното изпращане на бойни танкове Leopard 2 в Украйна, пише германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, позовавайки се на представител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

"Оставяме това решение на германците, не отправяме никакви искания“,увери представителят на администрацията на американския президент Джо Байдън. По-рано, позовавайки се на неназовани източници, изданието съобщи, че съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, в преговори със съветника на канцлера Йенс Пльотнер, е настоял германската страна да достави бойни танкове на Украйна. Информацията обаче не бе потвърдена официално.

Киев многократно отправи искания към Германия за предаване на Leopard 2, но Берлин отказа, позовавайки се на факта, че подобни решения трябва да се вземат съвместно със западните партньори.

В началото на октомври Министерство на икономиката и опазването на климата на ФРГ съобщи, че през първите три тримесечия на тази година германските власти са издали разрешения за доставка на военни продукти за Украйна в размер на 775 милиона евро. Сред оръжията, доставени от Берлин на Киев са самоходни гаубици, реактивни системи за залпов огън Mars, зенитни оръдия Gepard, система за противовъздушна отбрана IRIS-T и бронирани машини Dingo.