Въпреки безпрецедентните западни санкции Русия е успяла да увеличи значително производството на оръжия от началото на конфликта в Украйна, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung. Това се потвърждава от представители на правителствата на Германия и Украйна, както и учени от Германия и Великобритания

Германското външно министерство заяви пред изданието, че от края на 2022 г. има "значително увеличение на руските държавни разходи за отбранителна продукция“.

Американските държавни служители също мислят така. Според The ​​New York Times в момента Русия произвежда 200 танка месечно, два пъти повече, отколкото преди конфликта в Украйна. Производството на артилерийски снаряди нараства до 2 милиона единици годишно, което също е двойно повече от предвоенното ниво. Това е повече боеприпаси, отколкото САЩ и Европа, взети заедно, произвеждат в момента.

Джулиан Купър, почетен директор на Центъра за руски и източноевропейски изследвания в университета в Бирмингам, посочва, че Русия увеличава производството на основни бойни танкове, други бронирани машини, боеприпаси, ракети, дронове и някои видове бойни самолети. Що се отнася до основните танкове, по-старите модели също се модернизират и се връщат на въоръжение. По думите му увеличението на оръжейното производство се наблюдава предимно през лятото и есента на миналата година.

Според Купър западните санкции имат твърде много вратички, за да възпрепятстват сериозно този растеж. Според изследователя сега Русия внася санкционирани стоки за нуждите на отбранителната индустрия в почти същия обем, както преди началото на конфликта. Повечето компоненти за военна техника от Европа и САЩ стигат до Русия по заобиколен път, например чрез "крайния доставчик“ - Китай.

За да разшири военното производство, Русия се нуждае не само от технологии, но и от пари. Затова съюзниците на Украйна в Г-7 и ЕС се опитаха да спрат финансовите източници на Москва и за тази цел въведоха ценови таван за доставките на петрол по море от не повече от 60 долара за барел.

Първоначално таванът на цената на петрола беше "много ефективен инструмент за намаляване на бюджетните приходи“, но напоследък Русия се научи да заобикаля препятствията, поставени от Запада. Според украински източници в периода от февруари до август 2023 г. месечните приходи на Русия от продажба на нефт и газ са се увеличили от ,1 млрд. на ,1 млрд. За това й е помогнала преди всичко Индия. Страната измести Европа като основен купувач на руски петрол след налагането на санкциите, според базирания в Брюксел мозъчен тръст Bruegel. Китай стана вторият по големина вносител.

Фактът остава: руската икономика, очевидно, все още е в състояние да се справи със западните санкции. "Китай и Индия помагат на Москва да поддържа достъп до западни технологии и й дават възможност да плаща за тях, а Саудитска Арабия намалява производството на петрол, което провокира повишаване на цените на световния пазар. Това помага“, отбелязва изданието.

Международният валутен фонд очаква руската икономика да нарасне с 1,3% през следващата година. Затова Янис Клюге от Германската фондация за наука и политика предполага, че в дългосрочен план Русия "ще може да разшири още повече производството на оръжие“, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.