Жителите на Берлин са все по-недоволни от развитието на своя град и определено го показаха на социалдемократи. Християндемократическият съюз (ХДС) е доволен от този факт, но има един показател, който би трябвало да даде повод за размисъл на ръководството на партията, коментират в редакцията на германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung в статия, посветена на резултатите от изборите в неделя.

Не всеки ден на избори на регионално ниво действащ лидер получава толкова ниски оценки за популярност - и бива победен на избори заедно със собствената си партия. Изключение правят изборите в Саарланд преди почти година, както и тези във федералната германска столица.

С подкрепа на едва 18,4% от избирателите, ГСДП постигна най-лошия си изборен резултат в Берлин (някога Западен Берлин) за целия следвоенен период. Градът обаче се смята за крепост на социалдемократите. Въпреки това управляващият кмет Франциска Гифи в неделя вечерта първоначално заяви, че иска да остане начело на града. Все още не е ясно кой ще заеме второто място - ГСДП или "Зелени“. Но в крайна сметка разгромът на социалдемократите е достатъчно тежък.

"Бих казала, че е имало е и по-добри вечери“, отговори Гифи на въпрос на журналист след обявяването на исторически слабия резултат на ГСДП. Тя ръководи града малко повече от година (и бе първата жена на поста). Ако беше загубила поста си след толкова кратко време, това нямаше да е необичайно за Берлин.

Шест предшественици на Гифи издържаха не повече от две години на власт. След обединението обаче дългите мандати се превърнаха в правило, най-добрият пример за което е съпартиецът на Гифи Клаус Воверайт, чието изказване, че Берлин е "беден, но секси", вероятно все още се помни от повечето хора.

Предвид многобройните проблеми на Берлин, никой вече не иска да говори за това. Гифи веднага показа фино, макар и очевидно разбиране за ситуацията: "Нещата не може да останат такива, каквито са. Хората на Берлин не са доволни“.

На първо място, те са недоволни от нея, както показва проучването на Infratest Dimap. Само 36% от анкетираните са удовлетворени от работата на своя кмет, 56% са на противоположното мнение. С такива рейтинги не може да се печелят избори, коментират от редакцията.

Трябва да се отбележи, че през годините берлинчани даваха на предшествениците на Гифи Воверайт и Михаел Мюлер все по-ниски оценки. Тя не успя да спре нарастващото недоволство по време на краткия си първи мандат на поста. Нещо повече - всеки трети от анкетираните не вярва, че Берлин се развива в положителна посока през последните години. Преди седем години две трети от тях все още бяха положително настроени към управляващите ги. .

Избирателите държат ГСДП повече от всяка друга партия отговорна за недостига на жилища и лошото състояние на Берлин. Всъщност именно социалдемократите отговаряха за града дълго време. Партията е представена в Сената на Берлин от 1989 г., т.е. от 34 години, като ръководи управлението на града без прекъсване от 2001 г., т.е. в продължение на 22 години. Не помогна на Гифи и фактът, че тя многократно се оправдаваше с краткия си мандат като управляващ кмет по време на кампанията.

От разочарованието на берлинчани се възползва почти изключително една партия, която от години оплакваше, че няма почти никакъв шанс в големите градове: ХДС. Тя получи 28,2%, което е с десет процентни пункта повече спрямо предходните години. Подобно нещо не се вижда всеки ден. Може ли партия да инициира обрат в германската столица, която се смята за изконно лява? Водещият й кандидат Кай Вегнер заяви по ARD: "Градът е изключително разделен: велосипедисти срещу шофьори на автомобили, възрастни хора срещу млади, центъра срещу кварталите“, което той иска да промени. Берлин, казва той, също избра промяната.

Може да се съгласите, а може и да не се. В крайна сметка управляващият алианс на ГСДП, "Зелени“ и "Левица“ заедно загубиха само малко над 5% в сравнение с изборите през 2021 г., които сега трябваше да бъдат повторени поради множество нарушения [поради ограниченията заради коронавируса, хората не можаха да стигнат до избирателните секции, някои секции работеха след указания час за затваряне, на някой му хрумна и да направи градски маратон едновременно с гласуването). Въпреки всички разочарования, това може да е достатъчно, за да продължат работа.

Основният източник на подкрепа за ХДС от страна на избирателите: от ляво - искрена подкрепа за политическата платформа на партията, от дясно - разочарование от други партии и в резултат - протестен вот.

От друга страна, успехът на ХДС се основава на желанието за промяна. Според Infratest Dimap 96% от гласоподавателите на тази партия са заявили, че са подкрепили християндемократите, за да може нещо да се промени. Една от най-интересните цифри е представена от журналиста Йорг Шьоненборн във вестник Ersten. Според проучването само 43% са гласували за ХДС от убеждения, докато 50% са го направили от разочарование от други партии. Това е със 17% повече от 2021 г. В този изборен ден Берлин превърна ХДС в партия на протеста.

ХДС взима гласове от всички основни партии, особено от ГСДП. Само в лагера на избирателите извън "постоянната публика“ партията губи много гласове, но това се дължи на факта, че избирателната активност беше по-висока през 2021 г., тъй като тогава изборите съвпаднаха с тези за Бундестаг.

Фактът, че избирателната активност е паднала, е от полза за ХДС, тъй като по-възрастните хора ходят до урните по-често от по-младите. Това е така, защото партията очевидно превъзхожда другите сред по-възрастните избиратели. След новогодишните безредици, при които бяха нападнати полицаи и пожарникари, ХДС успя да получи и оценка за компетентност в категорията "борба с престъпността". Тук 32% от анкетираните от Wahlen Research Group смятат определят ХДС като "компетентна“. ГСДП е с 13%, а "Зелени“ - само 2%.

По някаква причина избирателите са уверени, че ХДС ще защити най-добре техните интереси в областта на сигурността. Това е партията, която отвори вратите за бежанците през 2015 г. Другите обаче са още по-лоши.

Донякъде ХДС дължи щастието си и на страданието на СвДП, от която успя да привлече много избиратели. След федералните избори свободните демократи търпят поражение след поражение. Миналата година партията не успя два пъти да влезе в регионален парламент (Саарланд, Долна Саксония) и два пъти бе изключена от правителство на провинция (Северен Рейн-Вестфалия, Шлезвиг-Холщайн).

След изборите в Долна Саксония партийният лидер Кристиан Линднер обяви, че профилът на партията във федералното правителство отново ще бъде изострен - защото либералите също се борят за подкрепа в националните проучвания. 2023 година трябва да е по-добра от предходната. Но засега нищо не подсказва, че ще е така. В Берлин СвДП също не успя да премине бариерата от 5% и да влезе в Камарата на представителите. Това може да има последици за светофарната коалиция.

Без СвДП в органа в Берлин, ХДС би могъл да формира двупартиен съюз под нейно ръководство или с ГСДП, или със "Зелените“. Вегнер се дистанцира ясно от "Зелените“ преди вота; това обаче не означава нищо, отбелязва изданието.  

Вегнер обаче ще трябва да убеди ГСДП или "Зелените“ да не продължават тристранната коалиция с "Левица“. Най-вероятно няма да е лесно. Така Вегнер може да се окаже в опозиция, въпреки че спечели изборите. От своя страна правителствената серия на ГСДП ще приключи, само ако бъде създадена черно-зелена коалиция. В най-добрия сценарий за ГСДП непопулярната Гифи може отново да задържи поста, въпреки загубата на изборите.