Украйна може да получи многоцелеви изтребители F-16 тази година. Те са създадени приблизително по същото време като съветските МиГ-29, които са на въоръжение във ВВС на страната. РБК-Украйна публикува сравнение на двете машини и посочва главните различия между тях. Материалът е представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Конкуренти в своя клас

И двата изтребителя принадлежат към 4-то поколение бойна авиация, създадени са за приблизително едни и същи задачи. На пръв поглед си приличат по размери и летателни характеристики.

По-специално, дължината на F-16 Fighting Falcon (боен сокол) е малко повече от 15 метра в сравнение със 17 метра за МиГ-29. Без гориво и въоръжение американският самолет тежи 9,5 тона срещу почти 11 тона за съветския.

И двата имат почти еднаква скорост: 2410 км/ч за F-16 срещу 2450 км/ч за МиГ-29. Също така имат една и съща достижима височина от 18 км.

Що се отнася до бойния радиус, тук предимството на съветските самолети е 700 км срещу 500 км. Предимствата на МиГ-29 включват и по-висока маневреност в близък бой.

Но за разлика от F-16, този самолет не е модернизиран от началото на 80-те години, счита се за остарял, докато "американецът" е претърпял няколко модификации. Днес той има около 15 вариации, последните от които все още се произвеждат за износ.

Топ 5 на основните разлики

Идентификация на целта

В изтребителната авиация предимство има този, който пръв открие противника. Следователно за въздушния бой оптичната видимост е от голямо значение. В челна проекция F-16 отговаря на по-малкия МиГ-21 и на разстояние над 3 км е почти невъзможно да се забележи визуално.

Освен това американският самолет има по-добра видимост от кабината, благодарение на сенника. А недостатъците на МиГ-29 включват гъста димна струя в някои режими на полет, както и термично петно ​​от два огромни двигателя, което го прави ясно видим за системите за противовъздушна отбрана.

Но това, което прави F-16 още по-добър, е неговата авионика. Съвременните версии са оборудвани с радар AN / APG-83, който може едновременно да проследява до 35 цели и ви позволява да стреляте по 8 от тях. В същото време целите могат да бъдат news pic 2
©
както във въздуха, така и на земята, няма нужда да превключвате режимите.

В същото време радарите дори на модернизираните МиГ-29 (на въоръжение в Русия) проследяват до 10 цели и позволяват да се атакува само една. И те са напълно неспособни да откриват наземни цели. Освен това пилотът трябва да освети въздушната цел с радар, докато не бъде унищожена.

Номенклатура на оръжията

F-16 има широка гама оръжия на свое разположение, включително различни видове ракети, управляеми и неуправляеми бомби:

ракети въздух-въздух - базови AIM-7 и AIM-120 AMRAAM. В последната модификация тези ракети могат да поразяват цел в режим на самонасочване на разстояние до 180 км

ракети въздух-земя - щурмова AGM-65 "Maverick", AGM-84 "Harpoon" за атаки на кораби и противорадарна AGM-88 HARM. А крилатата ракета AGM-158 JASSM в базовата си версия е способна да достигне цел на разстояние 370 километра

авиационни бомби - регулируеми, свободнопадащи, запалителни и касетъчни бомби

МиГ-29 има по-голям обсег от самолетно оръдие и по-голям калибър, въпреки че F-16 има по-голям боекомплект - 511 снаряда срещу 150. Съветският изтребител използва два вида ракети въздух-въздух и може също изстрелват неуправляеми ракети по наземни обекти и свободно падащи бомби. Но и тук той има слабости, тъй като е в състояние да повдигне 2,2 тона полезен товар срещу над 8 тона за F-16.

С украинските МиГ-29 положението е по-лошо, те са въоръжени с остарели ракети с полуактивна глава за самонасочване.

"Те няма да могат да се бият с руски изтребители при равни условия... Руснаците (модернизираните в Русия самолети) имат 4++ с най-добрите радари, най-доброто електронно оборудване и ракети, които работят според съвременния принцип – изстреляй и забрави", казва за РБК-Украйна авиационният експерт Валерий Романенко.

Особености на употребата

Американският F-16 първоначално е проектиран като универсална платформа. Това означава, че той може да действа като разузнавач, бомбардировач или щурмови самолет. Всъщност, това е причината Украйна да настоява за доставки, като се аргументира, че F-16 напълно ще покрие нуждата от бойна авиация.

В това се крие фундаменталната разлика. Докато МиГ-29  е самолет за близък въздушен бой, широкият арсенал от оръжия позволява използването на F-16 и за бомбардировки, ракетни атаки на кораби и атакуване на въздушни цели.

Според говорителя на военновъздушните сили на въоръжените сили на Украйна Юрий Игнат тези самолети ще осигурят победата на Украйна във войната. Първо, те ще покриват въздушното пространство, където няма наземни системи за противовъздушна отбрана, заменяйки МиГ и Су, които не могат ефективно да унищожават безпилотни самолет
©
и-камикадзе от типа "Шахед" и крилати ракети.

Освен това F-16 ще осигуряват прикритие на украинските войски в контранастъпление, ще противодействат на руската авиация, която изстрелва управляеми бомби на около 40 км от фронтовата линия, както и ще защитават зърнения коридор в Черно море и ще получат господство във въздуха над окупираните територии .

Издръжливост

Друг фактор, който говори за предимствата на F-16, е определеният ресурс. Тоест максималното време, след което самолетът трябва да бъде отписан и става небезопасно да се лети на него.

Първите модификации на F-16 имаха ресурс от 8 хиляди часа. Това означава, че при нормален брой полети тяхната експлоатация е проектирана за 40 години. Днес Съединените щати обмислят да удължат ресурса до още 10 или 12 хиляди часа, тоест самолетите ще могат да се използват до 2048 г.

Съвсем различна е ситуацията с МиГ-29. Първоначално те имаха ресурс от само 2,5 хиляди часа, а по-късно - до 4 хиляди. С други думи, два пъти по-малко, тоест експлоатацията на съветските изтребители е проектирана за максимум 20 години.

Маневреност и скорост

За разлика от американския самолет, МиГ-29 има по-висока скорост и маневреност. Благодарение на последното той успява да се завърти на 180 градуса с две секунди по-бързо.

Освен това има по-голям боен радиус без използването на външни резервоари за гориво. Допълнителните резервоари обаче не са проблем за F-16. Има и опция за дозареждане във въздуха, но за това Украйна все още не е получила специални танкери.

Скоростта и маневреността дават предимство на МиГ-29 в близък бой. В същото време, с по-добра електроника и по-модерно оръжие, американският изтребител е в състояние да сваля противника, преди да бъде открит.