Изявлението на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че в Русия няма да има нова мобилизация, трябваше да бъде проследено внимателно в Берлин, Париж, Лондон и в централата на НАТО в Брюксел: Москва се въздържа от втора вълна на мобилизация – т.е. военната ситуация в Украйна не трябва да дава повод за безпокойство на президента Владимир Путин, коментират в редакцията на австрийското издание Exxpress.

"Не, няма втора вълна на мобилизация. И няма да има“, припомня медията думите на Песков в отговор на съответния журналистически въпрос.

Ако това твърдение действително е вярно, тогава алармата би трябвало да звъни в Киев и в страните от ЕС, които подкрепят Украйна с милиарди и оръжейни системи: ако всъщност няма нова вълна за набиране на войници в Руската федерация, тогава военната ситуация за Москва в Украйна е най-малкото стабилна, може би дори добра.

От друга страна, изявлението на говорителя на Кремъл, че руската армия може да устои срещу Въоръжените сили на Украйна с войските, които вече са разположени в източната част на страната, не предвещава нищо добро за правителството в Киев: Дори украинската контраофанзива, за която се говори вече месеци наред, вероятно няма да разтревожи много генералите в Москва.

Руската армия вече проведе мащабна вълна от мобилизация през есента: официално се твърди, че са мобилизирани 300 000 души, но военни експерти подозират, че са призовани над 400 000 войници. Не всички са разположени в Украйна – наемниците от ЧВК "Вагнер“ например водят основните боеве в Бахмут от месеци наред.

Сега много от тези нови и добре обучени части вероятно ще бъдат готови за настоящи операции - вероятно и за блокиране на обявената украинска офанзива, за която се събират от 200 000 до 400 000 украински войници, а също и за извършване на контраатаки.

Фактът, че няма нова вълна от мобилизация, също помага на Владимир Путин във вътрешен план: следователно гражданите на страната не критикуват набирането на повече войници и хардлайнерите на войната в Москва може да са спокойни, че президентът и неговото армейско ръководство държат ситуацията в Източна Украйна под контрол.

В следващите няколко седмици, когато земята изсъхне и отново са възможни масирани танкови действия на фронта, ще стане ясно дали това наистина е така.