Списание Time включи репортера на Wall Street Journal Евън Гершкович, който е задържан в Русия, в списъка си "100 най-влиятелни личности в света за 2023 г. на Time", пише WSJ.

Гершкович е един от тримата лишени от свобода журналисти, включени в тазгодишния списък. Time посочи също така иранските репортери Елахех Мохамади и Нилуфар Хамеди.

Сам Джейкъбс, временен главен редактор на Time, заяви включването на Гершкович, Мохамади и Хамеди в списъка не само за да подчертае важността на тяхната работа, но и за да привлече вниманието към техните казуси. Така списанието се присъедини към призивите за освобождаването им.

"Ние знаем, че влиянието има много форми и включва онези, които са посветили живота си на търсене на истината“, заяви Джейкъбс.

 "Ние признаваме съществената роля на световната преса.“

Руските власти задържаха Гершкович по обвинения в шпионаж, в Екатеринбург на 29 март. WSJ и правителството на САЩ категорично отхвърлиха обвинението и поискаха незабавното му освобождаване. Гершкович е бил акредитиран да работи като журналист в Русия от външното министерство на страната по време на задържането му.

Държавният департамент на САЩ определи Гершкович като " неправомерно задържан“, разширявайки усилията за оказване на натиск върху Русия да го освободи.