Зеленчуци от Русия се продават на доста ниски цени на пазарите в Полша, въпреки мащабните санкции, наложени от Европейския съюз срещу Москва в отговор на войната в Украйна,  съобщава столичният германски вестник Berliner Zeitung.

Фактът, че евтини краставици от Русия може да се купят на полските пазари, е "доста изненадващ“, тъй като много страни са се отказали да правят бизнес с Русия, коментират от редакцията. Въпреки това на пазара на едро в полското село Бронише, според изданието, постоянно пристигат десетки камиони, които доставят евтини краставици и домати от Русия в страната. В същото време се уточнява, че търговията със зеленчуци от Руската федерация не противоречи на санкциите, наложени от Запада. Закупените в Русия краставици, както каза един от продавачите пред полските медии, имат "всички необходими документи, тестове и сертификати“.

Що се отнася до цената, вносните краставици струват 55 злоти за 5 кг (приблизително 22 лева). Това е много по-малко от цената на европейските продукти, които напоследък стават все по-скъпи. По принцип търговията с руски хранителни продукти, както подчертава вестникът, е разрешена при сегашните икономически санкции. Европейският съвет поясни в изявление: "Продуктите, предназначени предимно за консумация от човека, са освободени от ограниченията за износ и внос“. Въпреки въведените наказателни мерки щетите за населението на Русия трябва да бъдат сведени до минимум, обобщава Berliner Zeitung.

Общо Европейският съюз прие 10 пакета санкции срещу Русия, последният от които през февруари.