През първото тримесечие на годината еврозоната навлезе в техническа рецесия, според ревизирани данни на Евростат, цитирани от вестник The Telegraph.

Икономиката се е свила с 0,1% за второ поредно тримесечие през първите три месеца на 2023 г., показват данни на статистическата агенция на ЕС.

Евростат ревизира надолу по-ранна прогноза, която предвиждаше лек растеж, след като най-голямата икономика на континента Германия изпадна в рецесия миналия месец.

По-рано бе изчислено, че икономиката на еврозоната се е разширила с 0,1% през първото тримесечие на годината.

Потреблението на домакинствата е спаднало с 0,3% през периода, след спад от 1% през предходното тримесечие, което показва, че вътрешното търсене е било "силно засегнато от комбинацията от инфлация и нарастващи лихвени проценти“, според икономисти.

Очаква се Европейската централна банка да продължи да повишава лихвените проценти на следващото си заседание по-късно този месец и отново през юли, в опит да намали устойчивата инфлация.

Главният икономист за Европа на Capital Economics Андрю Кенингам предупреди, че икономиката на еврозоната "е вероятно отново да се свие през второто тримесечие, тъй като ефектите от затягането на паричната политика продължават да се проявяват“.