Строителни работи по прокопаването на противотанков ров с дължина 135 километра, широчина 32 метра и дълбочина 7 метра вървят по границата на Гърция с Турция на река Марица, като в момента дейностите напредват интензивно в района на Суфли, съобщава Evrosnews.gr.

Обектът се смята се за много важен за отбраната на южната ни съседка, предназначен е да предотврати всеки опит за турско нашествие с танкове.



Проектът е вдъхновен през 2010 г. от тогавашния началник на Генералния щаб на Гърция генерал-лейтенант Франгос Франгулис, изгражда се изключително от инженери на въоръжените сили и се очаква да бъде завършен по цялата му дължина, уточнява електронното издание, като подчертава, че интензификацията на строителните работи не е свързана с настоящата ескалация на напрежението между Атина и Анкара.

Всичко това обаче се случва на фона на ескалацията на реториката от страна на турския президент Реджеп Таийп Ердоган в последните дни.

Първо той обвини САЩ, че създават бази в Гърция, не както казват срещу Русия, а срещу Турция.

Впоследствие в социалните мрежи президентът на югоизточната ни съседка заплаши с "катастрофални последици“ Атина и намекна за военна намеса, ако Гърция не спре милитаризацията на островите в източната част на Егейско море.

Агенция "Фокус“ припомня, че това е последната проява на напрежението между двете съседни държави, които имат припокриващи се териториални претенции в Беломорието и Източното Средиземноморие, където бяха открити големи находища на нефт и газ.