Шест държави обединиха сили в мащабна операция за разбиването на престъпна група, занимаваща се с трафик на наркотици в особено големи размери. Това става ясно от съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Европол.

"От 8 до 19 ноември бяха извършени координирани акции в Европа и Обединените арабски емирства (ОАЕ). 49 заподозрени бяха задържани по време на разследването. Шест държави обединиха усилията си, за да унищожат "супер картела" на наркотрафикантите, които контролират около една трета на търговията с кокаин в Европа“, се казва в разпространения текст.

Отбелязва се, че арестите са кулминация на паралелни разследвания в Испания, Франция, Белгия, Нидерландия, САЩ и ОАЕ, проведени с подкрепата на Европол. Престъпната мрежа се е занимавала с широкомащабен трафик на наркотици и пране на пари.

Мащабът на вноса на кокаин в Европа под контрола и командването на заподозрените е огромен, а в хода на разследването органите на реда са конфискували повече от 30 тона дрога.

Като част от своите разузнавателни дейности Европол е разработил достоверни разузнавателни данни за наркокартела, наводнявал Европа с кокаин.

Уточнява се, че през последните две години Европол е провел няколко координационни срещи, за да събере различни държави, работещи за постигане на едни и същи цели, за да разработят обща стратегия за унищожаване на цялата мрежа. През този период в Европол са проведени над 10 оперативни срещи.